DR. SIMON MIKLÓS

Teljes szövegű keresés

DR. SIMON MIKLÓS
DR. SIMON MIKLÓS (Fidesz): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Ezeket a történeteket, amelyeket képviselő asszony elmondott, nap mint nap megéljük, és azért szavazzuk meg jó szívvel a 2015-ös költségvetést, mert ezeknek az embereknek is segíteni fogunk tudni, ez a meggyőződésem.
A Belügyminisztérium fejezet 2015. évi költségvetése továbbra is kiemelt ügynek tekinti a közbiztonság megerősítését, az emberi élet és értékek védelme érdekében a katasztrófavédelem fejlesztését, az úgynevezett kis értékű bűncselekmények felderítését és a büntetések végrehajtását.
(Gúr Nándor elfoglalja helyét a jegyzői székben.)
A kormányprogramban meghatározott célokkal összhangban a Belügyminisztérium és az irányítása alá tartozó rendvédelmi szervek alapvető feladata a rend és a közbiztonság megerősítése, az állampolgárok védelmét, biztonságát szolgáló fejlesztések és szervezeti átalakítások következetes végrehajtása.
A kormány álláspontja megalakulása óta világos: a rend és a közbiztonság az egyik legfontosabb terület, ahol az államnak meg kell felelnie, így ezzel összhangban a jövő évi költségvetésben is kiemelt jelentőséget kap a közrend és a közbiztonság kérdése.
Tisztelt Képviselőtársaim! A bűnözés minden országban nagyon komoly társadalmi probléma, ezért különösen fontos a bűncselekmények megelőzése. Ezt kívánja szolgálni a kormányprogram, amelynek értelmében fokozott rendőri jelenlét szükséges minden magyar településen.
Egy kicsit visszatekintenék az időben. 2013. szeptember 25-én az ország öt északkeleti megyéjében, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében bevezetésre került a folyamatos rendőri jelenlétet biztosító közbiztonsági mintaprogram. Az eredmények, a lakosság és az önkormányzatok pozitív visszajelzései alapján 2014-ben a Belügyminisztérium kiterjesztette ezen mintaprogramot az ország 19 megyéjére. A program július 1-jével indult Magyarország valamennyi településén. A helyi rendőri szervek és a körzeti megbízottak munkáját a területi rendőri szervek és a készenléti rendőrség bevetési állománya segíti. A munkába bevonták a mezőőröket és a polgárőröket is. A járőrök útvonalát a helyi sajátosságra figyelemmel alakítják ki, és folyamatosan igazítják a változásokhoz. A feladat miatt keletkező túlszolgálatot pénzben váltják meg, a program kiterjesztéséhez szükséges pluszforrásokat pedig a kormány biztosítja a rendőrség számára a költségvetésből.
A mintaprogram célja, amely megegyezik a Belügyminisztérium jövő évi egyik fő céljával: javítani kell a lakosság szubjektív biztonságérzetét és csökkenteni a jogsértések számát. A rendőrség minden településen a bűnügyi és közbiztonsági igényeknek megfelelően fogja biztosítani a járőrszolgálatot. Van olyan település, ahol visszatérő ellenőrzésekre kell számítani, de olyan is, ahol állandó rendőri jelenlétre mindaddig, amíg a helyzet ezt indokolja. A Készenléti Rendőrség szükség esetén továbbra is biztosít megerősítő erőket a megyei főkapitányságok számára.
A mintaprogram eredményei önmagukért beszélnek. Az érintett öt megyében a program kezdete óta az összbűncselekményszám 15 százalékkal csökkent, mintegy 20 százalékkal kevesebb lopást és betörést követtek el, 27 százalékkal csökkent az autólopások száma, és több embercsempészt és ittas vezetőt fogtak el, mint korábban.
(14.30)
Engedjék meg, hogy ezen 24 órás, folyamatos rendőri jelenlétet megvalósító programot Szabolcs-Szatmár-Bereg megye vonatkozásában röviden ismertessem, miután ebben a megyében már egy éve működik ez a program.
2014 első tíz hónapjában 24 százalékkal nőtt a rendőri jelenlét a megye közterületein. Ez azt jelenti, hogy a 2013-as azonos időszakbeli 516 ezer órán felül összesen mintegy 130 ezer órával több időt töltöttek el rendőreink a közterületeken; ebből 50 ezer órát a Szabolcs megyei kapitányság kötelékébe tartozó, míg 73 ezer órát a Készenléti Rendőrség kötelekébe tartozó rendőrök szolgáltak. A fokozott jelenlét eredményeként a megyében 22 százalékkal csökkent a bűncselekmények száma. Hasonlóképpen csökkent a közterületen elkövetett, az állampolgárokat különösen irritáló lopások, testi sértések, valamint garázda cselekmények száma is. 16 százalékkal csökkent a tulajdon elleni szabálysértések száma is, amibe belejátszik a tettenérés esetén alkalmazott gyorsított eljárás jogintézménye is. Ilyen módon jól hasznosult az a 312 millió forint, amibe került a Szabolcs megyei fokozott rendőri jelenlét a költségvetésnek.
A rendőrség feladatellátását, a kitűzött célok elérését lehetővé teszi, hogy a 2015. évi költségvetés 16,7 milliárd forint többletforrást biztosít a szervezet részére, ami 2015-ben a szervezetnél jelentkező új feladatok végrehajtását szolgálja. Ebből a Magyarország lakosságának biztonságérzetét javító közbiztonsági mintaprogram megvalósítása érdekében 1,6 milliárd forint többletforrást biztosít a tárca 2015-ben.
Tisztelt Képviselőtársaim! A jövő évi költségvetés biztosítja a közrend, a közbiztonság folyamatos megerősítésének kormányprogramban foglalt céljait, hiszen a törvényjavaslat a stabilitás és a kiszámíthatóság jegyében készült, középpontjában a pénzügyi stabilitás megőrzése és a családok terheinek csökkentése áll.
Szeretném örömömet kifejezni azon ügyben, hogy miután 2002-ben a polgári kormány elhatározta, hogy 2003-ban bevezetjük a rendőri állományra az életpályamodellt, sajnálatos módon ez az ország döntése kapcsán nem sikerült. Most, tizenkét esztendő után újra szerepel a költségvetésben, Magyarország költségvetésében 44 milliárd forint, ami a rendvédelmi szervek, állomány tagjainak az életpályamodellre való áttérését jelenti.
Nagyon örülök ennek, és azt kívánom, hogy ezen számok az életpályamodell kapcsán még jobban csökkenjenek, ez a közbiztonság javulásának eredményeként jelenjen meg. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem