DR. PAPCSÁK FERENC

Teljes szövegű keresés

DR. PAPCSÁK FERENC
DR. PAPCSÁK FERENC (Fidesz): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Teljes mértékben egyetértek Boldog István képviselőtársammal. Azt gondolom, hogy azoknak, akik a közmunkát vállalják, az mind morálisan, mind emberileg egy rendkívül fontos dolog. Sokkal jobb dolgozni, foglalkoztatottként elmenni reggel egy munkahelyre, mint segélyt felvenni és 20 ezer forintból tengetni az életünket. Engedjenek meg nekem egy példát: az én szülővárosom Demecser, ahol mintegy ötszáz embert foglalkoztatunk a közmunkaprogramban. Azt gondolom, ez az első lépés ahhoz, hogy kivezessük őket a hátrányos helyzetükből, és visszavezessük őket a munka világába. S nyilvánvalóan ez az a költségvetés, amely az első esélyt megteremti arra, hogy egy fejlettebb rendszerben normálisabb vagy rendezettebb munkát tudunk majd a számukra biztosítani.
Magyar Zoltán képviselőtársamnak szeretném elmondani - bár nincs itt a teremben -, hogy ez a költségvetés egy békés, nyugodt munka és a kiegyensúlyozott kormányzás időszakát jelenti. Egy reális, pontosan megtervezett központi költségvetésről van szó, amelynek a legfontosabb kérdése mindig az, hogy mennyi pénz marad a lakosságnál, az embereknél. Az elmúlt években úgy növekedett a lakosság széles rétegeinek a jövedelme, hogy az állam egyúttal felelős gazdálkodást folytatott, az államadósság mértéke csökkent, a pénzügyi fegyelem erősödött. Ez igaz az önkormányzatokra és az önkormányzati rendszerekre, hiszen egy önkormányzat ma már nem tud csak úgy adósságot növelni, ahhoz, hogy hitelt tudjon felvenni, az állam hozzájárulására van szükség.
Amiről szeretnék beszélni, az a központi kormányzat tekintetében elsődlegesen a bürokrácia csökkentése. Üdvözlendőnek és fontosnak tartom, hogy a kormány szükségesnek tartja a bürokrácia csökkentését, ami egyformán érdeke a lakosságnak és a gazdasági szereplőknek. Azt gondolom, hogy a bürokrácia csökkentése az ország gazdasági versenyképességének a további javításához elengedhetetlenül szükséges.
(17.00)
Vizsgáljuk továbbá, hogy milyen megosztásban lehet még hatékonyabb, gyorsabb, egyszerűbb az államigazgatás, a közigazgatás, és az állam milyen további szolgáltatásokkal tudja majd csökkenteni vagy könnyíteni a mindennapok terheit.
A bürokráciacsökkentés menetére a kormány által felkért Államreform Bizottság fog javaslatot tenni. 2015 januárjától csökken az ügyintézési határidő a jelenlegi átlagos 21 napról 15 napra, ami legfeljebb 15 nappal hosszabbítható majd meg. 2015 őszére több kormányablak is lesz, amelyek nemcsak közigazgatási szolgáltatásokat fognak majd nyújtani, hanem szerepük lesz az új pénzügyi rendszerben is, és az új nemzeti közműszolgáltatási rendszerben is.
2016-tól 2018-ig az állami rezsicsökkentés valósul meg, egyes bírósági illetékek folyamatos kivezetése, csökkentése történik majd meg az igazságügyi rendszer részeként. 2016. július 1-jétől megindul a közszolgálati életpályamodell, ami a köztisztviselőkre, kormánytisztviselőkre vonatkozik. A kormány célja tehát az - és ezt a parlamenti frakciónk üdvözli -, hogy 2018-ra minden magyar háztartásban szélessávú internet legyen, és a vállalkozások számára is egyre nagyobb arányban legyen elérhető az elektronikus ügyintézés.
A második kérdés, amiről szeretnék önöknek beszélni, az Igazságügyi Minisztérium fejezetét érinti. Nagyon fontos a célok meghatározása és felsorolása. A minisztériumnak alapvetően két fontos célkitűzésével értek egyet: a magyar alkotmányos identitás védelme és a nemzetközi színtéren való elfogadottság erősítése. Ezt rendkívül fontosnak tartom, valamint az igazságszolgáltatásba vetett bizalom, a közbizalom növelését is. Mind a két kérdés nagyon fontos.
Engedjék meg, hogy felhívjam a figyelmet még két módosításra tett indítványunkra. Az egyik az Alaptörvény alapjogi katalógusa szerint kiemelt figyelmet érdemel, ez az úgynevezett harmadik generációs alapjogok, úgymint az egészséges környezethez való jog. E tekintetben az úgynevezett zöldombudsmani intézmény magyarországi létrejötte modellértékű. Ebben a tekintetben éppen ezért mind az intézmény, mind pedig az általa védendő értékek hazai és nemzetközi népszerűsítése fontos célnak tekintendő. Ebben a tekintetben szeretnénk növelni az alapjogok biztosának a költségvetését.
A másik terület a Nemzeti Emlékezet Bizottsága, amely kiemelt és fontos szerepet tölt be. E tekintetben az 1944-45-ös szovjet hatalomátvétel részleteinek a pontosabb megismerését tűztük ki a módosító indítványunkkal fontos prioritásként, és nagyon fontosnak tartanánk, hogy a költségvetés ebben a tekintetben is egy picit módosulna.
Engedjék meg, hogy még két területre felhívjam a tisztelt figyelmüket. Zugló polgármestereként kiemelt figyelmet fordítottunk a nemzet kulturális örökségének a megóvására, és soha nem gondoltam volna, hogy regnáló polgármesterként azzal fognak majd támadni mint politikust, hogy Zuglóban valósul meg a következő évek két legnagyobb beruházása: egyrészt a Városliget megújítása, másrészt a Puskás Stadionnak és a sportközpontnak, mondhatjuk, hogy olimpiai sportközpontnak a megépítése. Fontosnak és üdvözlendőnek tartom, hogy a költségvetésünkbe már ez beépült, és fontosnak tartom, hogy ez a munka is elkezdődjön.
Azonban az önkormányzatokról is kell néhány gondolatot szólni. Itt a közmunka már elhangzott. Még egy fővárosi kerület, egy zuglói önkormányzat is fontosnak tartotta a közmunkát, bár a pályázati felhívások tekintetében kissé hátrányosabb, mondjuk, a hátrányosabb régióban lévő településekkel szemben, azonban saját forrásból tudtuk ezt megtenni.
De nem szabad azt sem véka alá rejtenünk, hiszen azért volt egy olyan nyolcéves kormányzása ennek az országnak, amikor mind a lakosságot, mind a polgárokat, mind az önkormányzatokat és mind az államot eladósították. Én kifejezetten örömtelinek tartom azt a tényt - és ez Magyarország költségvetésében tükröződik -, hogy semmilyen pluszterhet, semmilyen olyan markáns terhet nem jelent az önkormányzatoktól átvállalt adósság rendezése, amely akár csak megbillentené a magyarországi költségvetést.
Viszont Zuglót kifejezetten segítette és támogatta, amikor átadtam a polgármesteri hivatalt, több mint kétmilliárddal volt több a kasszában. Amikor átvettem, akkor 11,6 milliárdnyi mínusz volt a költségvetésben. Persze, zárójel nyitva, ez a példátlanul nagy összeg arra sarkallta a jelenlegi városvezetést, hogy a legmagasabb tiszteletdíjat állapítsa meg.
Azt gondolom, hogy az önkormányzatoknak felelősen kell gazdálkodniuk. Nagyon erős pénzügyi szigort kérek a kormánytól, hogy írjon elő az önkormányzatok gazdálkodására nézve. Még egyszer olyan helyzetbe az önkormányzatok ne kerüljenek, mint amilyen helyzetben 2010-ben voltak.
Engedjék meg, hogy még egy nagyon rövid kérdést megemlítsek, ez a vállalkozásfejlesztés területe. El lehet mondani, hogy az európai uniós források nagysága egy jelentős forrást jelent a magyar polgárok, a magyar vállalkozások számára. A költségvetésben is üdvözlendő, hogy a források hazai társfinanszírozási része tükröződik. Fontosnak tartom, hogy mindez a forrásrendszer, amely itt, a költségvetésben is látszik, mind a mikrohitelezésben, mind a midihitelezésben, mind a foglalkoztatásbővítésben vagy a K+F kérdésében szerepet játsszon. Továbbra is biztatom a kormányt arra, amikor kialakítják majd a konkrét hitelezési és támogatási termékeket, hogy gondoljanak a mikro-, kis- és középvállalkozókra, az inkubációs programokra, valamint azokra a programokra - és ezek élvezzenek inkább előnyt -, amelyek foglalkoztatásbővítéssel függnek össze.
Remélem, hogy a parlament hosszú vita után kiérleli ezt a költségvetést, és mindannyiunk számára elfogadható lesz.
Nagyon szépen köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem