BANAI PÉTER BENŐ

Teljes szövegű keresés

BANAI PÉTER BENŐ
BANAI PÉTER BENŐ nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Engedjék meg, hogy nagyon röviden reagáljak Sallai R. Benedek képviselő úr felvetésére, mert azt gondolom, talán tárgyi tévedés lehet a képviselő úr hozzászólása mögött.
Ami a Belügyminisztérium fejezetében lévő, migrációval, bevándorlással érintett előirányzatokat illeti, itt nem a fejlesztések helyett, hanem a fejlesztések mellett kívánja a kormány címzetten az Európai Unió költségvetéséből ezeket a bevándorlással kapcsolatos forrásokat felhasználni. Tehát arról van szó, hogy az Unió költségvetésében a bevándorlásra rendelkezésre álló, illetve a problémák kezelésére álló forrásokat fel kívánja-e használni Magyarország vagy sem. A válaszom az, hogy igen, fel kívánja használni, igénybe kívánja venni ezeket az uniós forrásokat, ezt tartalmazza az előttünk lévő költségvetési törvényjavaslat.
Ami pedig a helyi önkormányzatok adósságát illeti, én azt gondolom, hogy a polgármesterek, a képviselőtestületek többsége azt gondolja, hogy ez egy jó lépés volt az állam és a kormányzat részéről, nevezetesen, hogy megszabadította őket az adósságtól. Én abban nem vitatkozom a képviselő úrral, hogy voltak olyan esetek, ahol a felelőtlen gazdálkodás vezetett el az adott település eladósodásához, de azt gondolom, a korábbi finanszírozási rendszer is igen jelentős mértékben hozzájárult ehhez az eladósodáshoz.
Mit tett a kormányzat? Mit tett az Országgyűlés? Megváltoztatta a finanszírozási szabályokat, ezzel próbálta kezelni a települési önkormányzatok anyagi gondjait. Az előttem lévő és önök előtt is lévő nyilvános dokumentumok azt mutatják, hogy ezt sikerrel tette, hiszen az önkormányzati szektor ma nem veszteséges, hanem az elmúlt években pozitív szaldóval zárt, és mellette azokat az önkormányzatokat, akik nem voltak adósok és akiktől nem vállalt át az állam adósságot, úgymond pozitív módon kezelte, és részükre külön forrást juttatott; az idei évben ez 12,5 milliárd forintot tesz ki.
Köszönöm szépen, elnök úr. (Taps a kormánypártok soraiban.)
(16.20)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem