DR. RÉPÁSSY RÓBERT

Teljes szövegű keresés

DR. RÉPÁSSY RÓBERT
DR. RÉPÁSSY RÓBERT igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Asszony! Szeretném felhívni a figyelmét a tisztelt Háznak, hogy a mai napon délben a kormány benyújtotta azt a törvényjavaslatot, amelyről képviselő asszony beszélt, tehát az Országgyűlésnek nagyon részletesen lesz módja megtárgyalni a törvényjavaslatot.
Szeretném azonban mindenkinek felhívni a figyelmét arra, hogy ez a törvényjavaslat egy törvénysorozatba illeszkedik, mégpedig az első törvényt az Országgyűlés ez év júniusában fogadta el, amikor is arról döntött az Országgyűlés, hogy a Kúria jogegységi döntése után melyek azok a szerződéses feltételek, amelyek tisztességtelennek minősülnek, és ezeket a szerződéses feltételeket érvénytelennek mondta ki az Országgyűlés, természetesen engedve a bankoknak, hogy ezzel ellentétes bizonyítást folytassanak a bíróságok előtt.
Tehát az első lépés az volt, hogy a Kúria döntését végrehajtotta az Országgyűlés, ez közel ezermilliárd forintot jelent a deviza- és forinthitellel rendelkező családok számára, közel ezermilliárd forintot kapnak vissza. Ennyivel könnyíti az ő adósságukat az Országgyűlés a kormány javaslatára az elfogadott törvényben.
Ezt követően döntött az Országgyűlés az úgynevezett elszámoltatási törvényről, a bankok elszámoltatásáról, azaz az Országgyűlés úgy rendelkezett, hogy a bankoknak részben vissza kell fizetniük a tisztességtelenül elvett összegeket, részben pedig ezzel az adósok tőketartozását könnyíti, csökkenti az Országgyűlés, illetve ezzel a törlesztőrészlet csökken.
(13.20)
Ezt követően a harmadik törvényjavaslat, ami szintén a Ház asztalán fekszik, az úgynevezett fair bankokról szóló törvényjavaslat, amely bezárja a kiskapukat, lezárja a tisztességtelen hitelezés korszakát. Ez a törvényjavaslat lehetővé teszi azt, hogy a jövőben megfelelő módon tájékozódjanak a banki ügyfelek, a fogyasztói kölcsönt felvető ügyfelek. És végül ebbe a sorba illeszkedik a hitelek átváltásáról szóló törvényjavaslat.
Ne felejtsék el, hogy ez a sorrend a devizahitelesek megsegítésének a sorrendje, tehát először csökken az ő tőketartozásuk, csökken a törlesztőrészletük, még devizában, majd ezt az eredményt, amit a bankok elszámoltatásával érünk el, fogják átváltani forintra.
Ne felejtsék el azt sem a tisztelt képviselőtársaink, hogy már jó néhány devizahiteles még az előző kormányzati ciklusban részesült az Országgyűlés által elfogadott törvények jótékony hatásaiban, ilyen volt az egyösszegű végtörlesztés lehetősége vagy ilyen volt az árfolyamgát lehetősége, nem is beszélve az eszközkezelő létrehozásáról.
Ez az egész intézkedéssorozat segít mintegy 1,3 millió családon, tehát az Országgyűlés és a kormány mindent megtett annak érdekében, hogy csökkentse a terheket a devizahitelek károsultjai tekintetében, és az sem utolsó szempont, hogy ezekre a devizahitelekre abban az időszakban került sor, amikor 2010 előtt még engedte a kormány és engedte az akkori pénzügyi felügyelet, hogy ilyen devizahitelezés, ilyen nagy mértékű eladósodás történjen Magyarországon.
Tehát, tisztelt képviselő asszony, tisztelt képviselőtársaim, a kormány által benyújtott két törvényjavaslatról lesz még módunk vitatkozni, és természetesen minden intézkedést, minden, a devizahitelesek helyzetét segítő intézkedést együttesen kell vizsgálnunk; ez az együttes segítség az, amit az Országgyűlés és a kormány megadott a devizahiteleseknek, és a jövőben meg fog adni.
Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem