DR. RÉPÁSSY RÓBERT

Teljes szövegű keresés

DR. RÉPÁSSY RÓBERT
DR. RÉPÁSSY RÓBERT igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Képviselő Urak! Tisztelt Képviselőtársaim! Az önök által felvetett és elsősorban a bírósági végrehajtáshoz, a bírósági végrehajtási szervezetet érintő törvénymódosításhoz kapcsolódó felszólalásaikra azt tudom mondani, hogy részben egyetértek, természetesen egyetértek a kritikáikkal, és részben egyetértek az aggodalmaikkal.
Nagyon kérem önöket, hogy amikor erre a törvényjavaslatra tekintenek, akkor azt mérlegeljék, hogy lehetővé teszi-e ez a törvényjavaslat azt, hogy a bírósági végrehajtást rendbe tegyük, a bírósági végrehajtással szemben megnyilvánuló bizalmatlanságot oldani tudjuk, és a végrehajtási rendszerrel szembeni közbizalmat tudjuk erősíteni.
(13.20)
A mi álláspontunk az, hogy ez a törvényjavaslat arra alkalmas, hogy az első lépést megtegye annak érdekében, hogy a bírósági végrehajtási szervezettel kapcsolatos közbizalom helyreálljon - az első lépés. Valóban tisztában vagyunk azzal, hogy ez egy átmeneti megoldás, önök jól látják, hogy nincsenek a fő kérdések terítéken ebben a törvényjavaslatban. Ez a törvényjavaslat és maga a jogi megoldás arra alkalmas, hogy nem több mint egy éven belül tisztán láthassuk az összes jogi problémát, és az összes megoldási javaslat is előkerülhessen, ami a bírósági végrehajtói szervezet megreformálásával kapcsolatos.
Természetesen, amikor ezeket a kritikákat hallhatjuk - és magunk is osztjuk némely kritikát -, akkor mindig fel kell hívni a figyelmet, és én gyakran megteszem ezt, hogy arra kérem a képviselőtársaimat, hogy ne a bírósági végrehajtást támadják. A bírósági végrehajtás nagyon fontos eleme a jogállami igazságszolgáltatásnak, a bírósági végrehajtásra szükség van, bírósági végrehajtás nélkül nem működik az igazságszolgáltatás. A bírósági végrehajtók tevékenységével kapcsolatban vagy magával a szervezettel kapcsolatban a kritikákat érdemes alaposan megvizsgálni, és ezeket természetesen egyesével, amikor jogosak, megoldani. Azonban a bírósági végrehajtással szembeni bizalmatlanság erősítése a jogállamot fogja gyengíteni, ezért nagyon fontos, hogy itt ebben a teremben, az Országgyűlésben meg tudjunk abban állapodni, hogy a bírósági végrehajtásra szükség van, és a bírósági végrehajtás bírósági végrehajtók nélkül természetesen nem fog menni. Az más kérdés, hogy kik legyenek ezek a végrehajtók, milyen feltételrendszerben működjenek, milyen érdekeltségi rendszerben működjenek, ki felügyelje az ő tevékenységüket; erről szólnak tulajdonképpen a vitáink.
Szerintem ez a mostani törvényjavaslat egy lehetőséget ad a kormány számára, az igazságügyi kormányzat számára, hogy ezeket a kérdéseket ide behozza az Országgyűlés elé, alaposan meg tudjuk vizsgálni azt, hogy a Bírósági Végrehajtói Kamara hogyan működik, a végrehajtói kamara tevékenysége segíti vagy éppen gátolja a végrehajtást, és természetesen a végrehajtókkal kapcsolatos kérdéseket is ide fogjuk hozni az Országgyűlés elé.
Tehát én azt kérem, hogy az Országgyűlés hatalmazza fel a kormányt, ezen keresztül természetesen az igazságügyi minisztert és az Igazságügyi Minisztériumot, hogy mindezeket a kérdéseket az Országgyűlés elé terjessze. Ahogyan mondtam, nem több mint egy éven belül ezekre a kérdésekre újból az Országgyűlés egy alapos vitában, egy részletes vitában válaszokat tud adni, ha most ezt a törvényjavaslatot elfogadják. Mi magunk, az Igazságügyi Minisztérium és a kormány is sokkal tisztábban fogjuk látni, hogy a végrehajtással kapcsolatban milyen problémák merülnek föl, a végrehajtói kamarával kapcsolatban milyen problémák vannak, és ezt hogyan tudjuk megoldani. Erre kérem a felhatalmazást, ehhez kérem a törvényjavaslat támogatását.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem