HENDE CSABA

Teljes szövegű keresés

HENDE CSABA
HENDE CSABA honvédelmi miniszter: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársam! Mindenekelőtt arra szeretném megkérni - bármilyen nagy és csábító is legyen a késztetés -, hogy ne áldozzák fel hazánk biztonságát, biztonságpolitikáját az aktuálpolitikai csatározások oldalán. Természetesen megértem, ha a Jobbik frakciójának a kérdés felvetésével az a célja, hogy valamiféle hajánál fogva előrángatott ürügyet találjon a kormány kritizálására. Értem ugyan, de engedje meg, hogy emiatt nemtetszésemet fejezzem ki, hiszen Magyarország biztonsága ennél azért sokkal fontosabb kérdés. Ha azonban nem ilyen önös, vagyis pártérdek vezérli a felszólalását, akkor inkább nem is keresem a téma felvetése mögötti motivációt, mert talán súlyos, akár biztonsági kockázatokat is rejtő következtetésekre juthatnék.
Ön azt mondja, hogy nem kíván rémhírterjesztő lenni, és kerülni szeretné a pánikkeltést. Képviselő úr, tegye azt! Ne terjesszen rémhíreket, és ne keltsen pánikot, legfőképpen ne mondjon valótlanságokat itt a Ház előtt! Ön azt mondta az imént, hogy hiba iraki misszióban részt venni. Magyarország nem vesz részt iraki misszióban pillanatnyilag, tehát majd még vegye át ezt az anyagrészt a tankönyvben, kedves képviselő úr.
Azt köszönöm, hogy a miniszterelnökünkkel egyetértett abban, hogy elsőbbséget élveznek a biztonsági kiadások, mivelhogy háború van a szomszédunkban. Ön azt mondja, hogy nem látja ennek nyomát a költségvetésben; meg kell tanulni olvasni a költségvetést, tisztelt képviselő úr.
(9.20)
Ha rátekint az idei kiadási főösszegre, rátekint a jövő évi kiadási főösszegre, és megnézi a költségvetés más során egyelőre a tartalékban szereplő azon 11 milliárd forintot is, amely a honvédek jövő júliustól esedékes, átlagosan 30 százalékos illetményemelésére kerül felhasználásra, akkor azt fogja látni, tisztelt képviselő úr, hogy több mint 20 milliárd forinttal nő jövőre a költségvetés, ami a kiadási főösszeget illeti. Ez közelíti a 10 százalékos növekményt, kedves képviselőtársam. Ahhoz képest, hogy egy más biztonsági helyzetben 2012-ben a magyar kormány a NATO által is elfogadottan arra vállalt kötelezettséget, hogy a 2016-os költségvetési évtől kezdődően fogja ütemesen, fokozatosan emelni a honvédelmi költségvetést és ezzel megalapozza az igen ambiciózus haderőfejlesztési céljainkat, akkor azt is látni fogja, hogy a megváltozott körülmények között éppen amiatt, mert most valóban elsőbbséget adunk a biztonsági kiadásoknak, ezt a kötelezettségvállalásunkat előrehoztuk, és más nagyon fontos ügyeket is megelőzve, remélhetőleg nem azok rovására több mint 20 milliárd forinttal növeljük jövőre a költségvetésünket.
Ön azt mondja, hogy nincs 8 ezer tartalékosunk, csak mintegy 5300. Amikor 2010-ben hivatalba léptünk, kedves képviselő úr, egy darab tartalékosunk se volt. Azt mondja, hogy kevés a fiatal a tartalékosok között. És mondja, az ön baráti, ismerősi köréből hányan jelentkeztek eddig tartalékos katonai kiképzésre? Hívunk és várunk mindenkit, tehát ne a kormányon kérje számon, hogy mások nem jelentkeznek.
Kevésnek találja az illetményemelést. Nos, a kormány arról döntött, hogy a honvédek illetményét a következő esztendőkben a jövő évtől kezdve - amikor 30 százalékot emelünk, és a további négy évben is évi 5 százalékkal felemeljük az illetményt - 50 százalékkal fogja felemelni. Mindezt egy új életpálya keretei között valósítja meg. Ön azt mondja, tisztelt képviselő úr, hogy ez kevés. Hát ez a régi játék, nincs az a szám, aminél az ellenzék ne tudna eggyel nagyobbat mondani. Példátlan a honvédségnél ilyen mértékű béremelésnek a végrehajtása. Engedje meg, hogy nagyon büszkék legyünk arra, hogy ezt végre tudjuk hajtani.
Nem javaslom, hogy a honvédség képességeit, harcértékét ilyen nyilvánvalóan alaptalanul járassa le. Kérem, hogy bízzon katonáinkban, bízzon a katonai vezetőkben, akik felelősek az Alaptörvény és a honvédelmi törvény alapján hazánk fegyveres védelméért. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem