SZATMÁRY KRISTÓF

Teljes szövegű keresés

SZATMÁRY KRISTÓF
SZATMÁRY KRISTÓF (Fidesz): Köszönöm szépen a szót. Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Ma már talán a második olyan vitán vehetünk részt, amely részben érinti a kereskedelmet és amelynek itt a Házban elhangzott véleményei nagyjából úgy foglalhatók össze, hogy míg az ellenzék egy része - ez jellemzően az MSZP - teljesen elutasítja a javaslatot, szerintünk nem megértve annak a szélesebb társadalmi és gazdasági összefüggéseit, addig a másik két ellenzéki frakció pedig céljaival egyetért, de a megvalósulás irányával vagy a tervezett intézkedés módjával kevésbé ért egyet.
Ellenben mi képviselnénk azt a Fidesz-frakció részéről, akik nemcsak a céljával, de a módszerével is egyetértünk, hiszen itt valóban elhangzott, hogy egy olyan jogintézmény továbbfolytatását tartjuk most a kezünkben, amely az elmúlt három évben működött, és amely ezelőtt három évvel először próbálkozott azzal, hogy Magyarországon valamilyen módon korlátozza, valamilyen módon fenntartható keretek közé terelje a korábban teljesen szabályozatlan kereskedelmi létesítmények kialakulását; aminek számos negatív következménye volt egyébként Magyarországra, nemcsak a kereskedelemre, de a fenntartható környezetre is.
(20.40)
Hiszen elég megnézni Budapest belső kerületeiben a kiadatlan üzlethelyiségeket, elég megnézni azokat a torlódásokat, amelyek akár az M0-s körgyűrű körül teljesen koncepciótlanul, szabályozás nélkül kialakultak.
Sajnos azt kell mondani, hogy Budapest főváros vezetése és a korábbi baloldali kormányok lényegében nem tartották szükségesnek a gomba módra szaporodó, egyre nagyobb alapterületű kereskedelmi létesítményeknek a bármi módon való racionális szabályozását. Tehették volna ezt, hiszen jó néhány európai országban működik bizonyos ilyen struktúra. Ezek elemeinek az átvétele - akár négyzetméter, akár szabályozás szempontjából - került ide, önök elé. Bízunk abban, hogy egy olyan intézményt tudunk itt folytatni, jobbá tenni - lehet azt mondani, hogy alapvetően beillesztenénk a korábbi tiltást a magyar jogrendszerbe -, amely egyrészt jobban megfelel az európai normáknak, másrészt pedig azok a célok, amelyek az épített környezet fenntarthatóságát, egy organikusabb és élhetőbb városteret biztosítanak a magyarországi polgárok számára, ezen törvényjavaslat keretében meg tudnak valósulni.
A korábbi szabályozáshoz képest természetesen vannak változások, de bízunk abban, hogy ez a szabályozás, ahogy az elmúlt három évben, többé-kevésbé, persze minden törvény többé-kevésbé képes csak a céljait megvalósítani, de valóban pozitívan járulhat hozzá az épített környezet, a fenntartható fejlődés magyarországi megteremtéséhez. Ezért kérjük képviselőtársaimat, hogy támogassák a javaslatot.
Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem