DR. LEGÉNY ZSOLT,

Teljes szövegű keresés

DR. LEGÉNY ZSOLT,
DR. LEGÉNY ZSOLT, a Törvényalkotási bizottság kisebbségi véleményének ismertetője: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! A Törvényalkotási bizottságban elhangzott vita során megfogalmazódott ellenzéki képviselőtársaim részéről jó pár mondat, jó pár állítás, ezeket szeretném értelemszerűen ismertetni a Házzal.
Meglátásunk szerint ennek a törvényjavaslatnak - mondjuk úgy - egyetlen célja van, ami a valódi célt takarja, ez pedig az úgynevezett plázastop fenntartása. Jóllehet a hatályban lévő szabályozás szerint most, év végén, december 31-én lejárna az a törvényi korlátozás, de ezt most egy törvénymódosítással megoldja a kormány, és így 2015. január 1-je után sem lehet bevásárlóközpontot építeni külön engedély nélkül.
A törvényjavaslat egy - mondjuk úgy - enyhítést fogalmaz meg, méghozzá azt, hogy nem 300 négyzetméterben rögzíti ennek a határát, hanem 400 négyezetméterben, tehát 400 négyzetméter feletti bevásárlóközpont esetében már ismételten - mondjuk úgy - külön engedélyt kell kérni. Tehát január 1-jétől 400 négyzetmétert meghaladó üzlet vagy bevásárlóközpont építéséhez vagy ennél nagyobb alapterületet eredményező bővítéshez szakhatósági állásfoglalás szükséges.
Ahogy azt kormánypárti képviselőtársam elmondta, ilyen ügyben szakhatóságként országos illetékességgel kizárólagosan a Hajdú-Bihar megyei kormányhivatal vezetője jogosult dönteni. Előzetes szakhatósági hozzájárulás is igényelhető, amely egy évig használható fel az engedélyezési eljárásokban. Amennyiben pedig az engedélyezési ügyben a Hajdú-Bihar megyei kormányhivatal már részt vett volna, ebben az esetben a másodfokot a Heves megyei kormányhivatal vezetője látná el.
Az építési engedély iránti kérelem szakmai megalapozottságát egy, a miniszterek által delegált, öt főből álló bizottság fogja véleményezni. Ez a bizottság azonban elméletileg csak egy meghatározandó szempontrendszert vett figyelembe, így például a beruházásnak az adott településre gyakorolt környezetvédelmi közlekedési hatásaival állapítja meg az álláspontját. A végső szót minden esetben a kormányhivatal vezetője mondja ki.
A bizottság hivatalos véleményét csupán mérlegelni köteles. Nem értjük, hogy akkor így mi értelme van ennek a bizottságnak - mondjuk úgy - közbenjárását kérni, hiszen akkor vagy egy kirakatbizottságról van szó, ha a véleménye számít csak, ha pedig azt gondolták, hogy ennek a bizottságnak a kezébe kellene tenni ennek az eldöntését - mármint ennek az adott ügynek -, akkor meg miért kell ehhez a kormányhivatal vezetőjének döntése.
Meglátásom szerint a törvényjavaslat szakmai, jogszabályszerkesztési fércmunka. Nyilvánvaló igazolása ez annak, hogy ennek a szabályozásnak kizárólagosan politikai célja van. Mi több, kifejezetten személyre szabott jogalkotási lépésről lehet szó. Láttam, hogy L. Simon államtitkár úr nem érti. Mivel bejelentkeztem írásban hozzászólásra, ezért természetesen ott bővebben ki fogom ezt fejteni, mármint a képviselői hozzászólásomban. Köszönöm szépen. (Taps az MSZP padsoraiban. - L. Simon László: Mit nem értek?)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem