VÉCSEY LÁSZLÓ,

Teljes szövegű keresés

VÉCSEY LÁSZLÓ,
VÉCSEY LÁSZLÓ, a Törvényalkotási bizottság előadója: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A Törvényalkotási bizottság 2014. november 27-én megtárgyalta a T/1760. számon benyújtott, a biztosítókról és a biztosítási tevékenységről szóló törvényjavaslatot, és ahhoz a nagy terjedelem okán 2014. december 4-én 22 igen szavazat és 8 tartózkodás mellett, tehát ellenszavazat nélkül összegző módosító javaslatot és összegző jelentést nyújtott be. Az összegző módosító tartalmazza a Gazdasági bizottság módosító javaslatának nagy részét és a Törvényalkotási bizottság saját indítványát.
A javaslatban szereplő módosítások elsősorban kodifikációs és egyéb, pontosító jellegű rendelkezéseket tartalmaznak annak érdekében, hogy a törvényjavaslat belső összhangja mind a szóhasználat, mind pedig a tartalmi kérdések tekintetében biztosított legyen. Ezek közül jellemzően talán a legfajsúlyosabb és legnagyobb jelentőséggel bíró, hogy a törvényjavaslat címe is változik. Ennek pedig az az indoka, hogy kiküszöbölje a jogbizonytalanságot a biztosítókról és a biztosítási tevékenységről szóló 2003. évi LX. törvény és az új, immáron biztosítási tevékenységről szóló törvény hatálybalépése közötti átmeneti időszakban.
Az érdemi változások közül kiemelném, hogy a módosító javaslat a biztosítók mellett a viszontbiztosítókat is nevesíti, hiszen az új törvény a viszontbiztosítókra vonatkozó szabályokat is tartalmazza. Ezenkívül szükségesnek ítélte a bizottság a többes ügynök, úgy is, mint biztosításközvetítő betöltött funkciójához kapcsolódóan a felelősségi körének egyértelmű, a biztosítótól elkülönült meghatározását. A többes ügynök a biztosítók egymástól eltérő termékeit is jogosult közvetíteni. Erre tekintettel az értékesítési folyamat során az ügyfelek számára okozott károk megtérítése és az egységes jogalkalmazás érdekében fogyasztóvédelmi és ügyfélvédelmi szempontból egyaránt indokolt az önálló felelősség fenntartása.
A törvényjavaslat összességében egy új és korszerű biztosítási törvény megalkotását célozza. Két lényeges célt valósít meg. Egyrészt a biztosítási és viszontbiztosítási üzleti tevékenység megkezdéséről és gyakorlásáról szóló 2009/138/EK, azaz a Szolvencia II. irányelv átültetésének tesz eleget, másrészt a hatályos hazai szabályozás egyes elemeit korszerűsíti. A korszerűsítés pedig magában foglalja a hazai jogszabályi környezet fejlesztését a felhalmozódott piaci és felügyeleti tapasztalatok és a pénzügyi válság tapasztalatainak hasznosítása révén.
Mint a bevezetőmben is említettem, a Törvényalkotási bizottság a törvényjavaslatban benyújtott összegző módosító javaslatot és összegző jelentést is ellenszavazat nélkül fogadta el. Ez azt mutatja, hogy képviselőtársaim, a tisztelt Ház jó lelkiismerettel támogathatja a törvényjavaslatot, ezért arra kérném a tisztelt Házat, képviselőtársaimat, hogy szavazataikkal támogassák a törvényjavaslat elfogadását. Köszönöm figyelmüket. (Szórványos taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem