DR. RÉTVÁRI BENCE,

Teljes szövegű keresés

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen. Ha már megtisztelt Lukács képviselőtársam azzal, hogy kétperces felszólalásából két percet nekem szánt, akkor gondoltam, hogy én is viszonválaszolok neki.
Szeretném felhívni a figyelmét, amikor arról beszéltem, hogy miért nem fizetik ki a munkavállalóknak a pótlékot, akkor egy 2013-as kúriai döntésre hivatkoztam. Ott egy nagyon régóta folyamatosan folyó eljárás végén egyfajta jogegységi döntésként hozott egy ilyen döntést a Kúria. Azért van szükség a szabad vasárnapra, tisztelt képviselő úr, nem a mi elképzelésünk szerint, hanem a szakszervezetek igénye szerint, mert a munkáltatók olyan munkaidő-beosztásokkal trükköznek a munkavállalók hátrányára, hogy azok a munkaügyi ellenőrök, akik kivonulnak, nem tudják kontrollálni, hogy pontosan azokban a munkaidő-beosztásokban ki lett adva éves viszonylatban a munkavállalók számára a pihenőnap, amit a törvény előír, vagy sem. Ők mondták, a munkavállalók, hogy az egyetlen biztos módszer arra, hogy a munkavállalók számára legalább azt a heti egy nap biztos pihenőnapot kiadják, az az, ha a vasárnap szabad vasárnappá válik a munkavállalók számára. Kérem, hogy minden más javaslatnál is próbálja meg ezt a szempontot figyelembe venni.
Ahogy önnek is mondtam, a kereskedelemben dolgozó egyik nagy lánc munkavállalóinak 87 százaléka mondta azt, hogy ezt választaná, pontosan azért, mert tudják, számukra ez az egyetlen lehetőség arra, hogy valóban a munkajogi garanciák rájuk is kiterjedjenek, és a kiszolgáltatottságuk ne növekedjen, hanem csökkenjen Magyarországon. Úgy láttam, majdnem minden párt bizonyos elvi szinten, bizonyos absztrakciós szinten támogatta ennek a javaslatnak a fő irányát. Csak mindenki egy kibúvót keresett, sokan akár a plázaszövetség, vagy multinacionális cégek javaslatát vagy kritikáját magáévá téve, hogy miért ne támogassa.
Azt mondom mindenkinek, aki e tekintetben baloldali pártnak érzi magát, hogy az MSZP is, az LMP is merjen baloldali párt lenni, merjen ebben a kérdésben baloldali értékeket választani. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) Ha jól emlékszem, úgyis bal oldalon lesz majd az igen gomb, úgyhogy merjék azt megnyomni! Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem