GÚR NÁNDOR

Teljes szövegű keresés

GÚR NÁNDOR
GÚR NÁNDOR (MSZP): 2010-et megelőzően azt mondták, hogy megvédik a nyugdíjakat, a 2010-es választásokat követően meg úgy cselekedtek és úgy nyilatkoztak, hogy minden, az öregségi nyugdíjkorhatár elérését megelőző jogosultságot, előnyugdíjat és egyéb mást megszüntetnek, egy kivétellel, a hölgyek esetében a 40 éves szolgálati idő utáni jogosultságot. Bár ott is belehazudtak a szemükbe, mert 40 éves szolgálati időt ígértek, majd 40 éves jogosultsági idő alapján mehetnek el a hölgyek nyugdíjba, ami jóval kevesebb. No, hát ezek az előzmények.
És akkor most azzal szembesülünk, hogy a korkedvezmények rendszerét is át kívánják alakítani - ez nagyon finom lenne -, meg kívánják szüntetni, december 31-ét követően a jogosultság szerzésének a lehetőségét kívánják megszüntetni. Tudják, a korkedvezmény nem kegy, nem egy jótékonysági cselekedet. Nem! Az az egészségkárosodott embereknek való juttatás, a róluk való gondoskodás, mely tevékenység, ami az előző időszakban jellemezte őket, például melegüzemi, sugárveszélyes munkahelyeken, Pakstól kezdve sok minden egyéb más, vagy a bányákban, vagy autóbuszokon, vagy a MÁV keretei között a mozdonyokon ülve veszélyforrások sokaságával néztek szembe, az ő számukra történő kedvezmények, jogosultságok megítéléséről szól. Tíz év ilyen munkaviszony után két évet kapnak a férfiak, a hölgyek esetében nyolc év után kettőt. Ezt veszik el önök most, ráadásul úgy, hogy közben a munkáltatók egy 13 százalékos mértékű járulékbefizetést tesznek, amely egy összegben jelenik meg a kormány kasszájában, évi szinten nagyjából 20 milliárd forintos nagyságrendben.
Nem tudom, mi kell önöknek ahhoz, hogy megváltoztassák mindezt. Az utca kell-e újra önöknek, az kell-e, ami történik, hogy az autóbuszvezetők aláírásokat gyűjtenek, az érdekvédők demonstrálnak, a vasutasok Orbánnak írnak levelet; ezek mind-mind konszolidált megoldások, de vannak ettől erősebb lépések is. Az is, ami végérvényesen érvényesülhet, hogy az utca majd elkergeti önöket, elsepri önöket úgy, ahogy a szél a szemetet szokta, tudják.
A konkrét példa az, hogy mondjuk, a Volán-társaságok keretei között 11 ezer autóbusz-vezető van, olyan pszichikai terheléseknek és sok minden egyéb másnak vannak kitéve, amely balesetveszély-forrás lehetőségeként jelenik meg. Ezt nem én mondom, ezt hatástanulmányok sokaságai mutatják, amiket önök soha nem szoktak csinálni, tudják, a törvénytervezetek benyújtásánál is. Azt kell hogy lássák, hogy ha ezek bekövetkeznek, majd akkor hogyan állnak önök helyt mindezekért.
Mi lesz a korkedvezményes nyugdíjak rendszerével, miért akarják bizonytalanságban tartani az embereket? Erre adjanak egyenes és világos válaszokat, és arra (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.), hogy a megromlott egészségi állapotú emberek esetében mit is kívánnak tenni a későbbiekben.
Köszönöm szépen, elnök úr. (Taps az MSZP soraiból.)
(17.40)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem