TUKACS ISTVÁN,

Teljes szövegű keresés

TUKACS ISTVÁN,
TUKACS ISTVÁN, a Törvényalkotási bizottság kisebbségi véleményének ismertetője: Köszönöm a szót, elnök úr. Igyekszem a többségi vélemény tolmácsolójához hasonlóan példás rövidséggel elmondani, hogy mi volt a kisebbségi vélemény.
Bár érdemi vita nem alakult ki, azért ennek a tervezetnek van két érdemi része, amiről szólni szeretnék. Előbb azonban szeretném elmondani, hogy a kisebbségben maradottak kritizálták ennek a törvénynek a beadási módját és a módosító indítványok technikáját is. Ugyanis, tisztelt Országgyűlés, adótörvényeket általában az év végén, költségvetéshez kapcsolódva, általában tárca vagy kormány képviseletében, általában nem egyéni indítványként szoktunk tárgyalni. Mégis erről a tervezetről ordít, hogy a kormány nyújtotta be, és nyilván harmonizációs szándékkal a legtöbbjét.
(18.20)
Az már csak egy külön érdekessége volt a dolognak, hogy nagyon gyors lehetett ez a folyamat, nem volt idő mindenre gondolni, mert a Költségvetési bizottság zászlaja alatt véleményem szerint újfent kormányzati tollal olyan módosítók jelentek meg, amelyek arra utaltak, hogy a gyors munka nem volt egyben teljesen körültekintő is, ezért tehát kicsit reszelgetni kell még a beadott javaslatokat.
Két dologról azonban mindenképpen szeretnék szólni. Egyfelől arról, hogy ez a tervezet nem teszi lehetővé, hogy akár a szélessávú internetelérés fejlesztési támogatása is megjelenjen, de ami külön érdekessége - utalva itt a paksi vitára -, nem teszi lehetővé azt sem, hogy a különféle energiatakarékos megoldások fejlesztési támogatásának is legyen kedvezménye. Ezt mindenképpen hibának kell tartani, hiszen a következő időszakban az energiafelhasználás nemcsak arról fog szólni, hogy van-e rezsicsökkentés, hanem arról is, hogy hogyan tudunk kevesebbet felhasználni, lehetőség szerint mindenki zsebének az örömére.
A másik ilyen tétel pedig arról szól, hogy a tervezet az MSZP javaslatával ellentétben újfent lebegteti az üzemanyagszínezés bevezetésének a kérdését. Most egy évvel arrébb dobta ezt a problémát, de a mi véleményünk szerint le kellene tenni erről az ügyről, s nemcsak azért, mert drágítja az egyébként is rettenetesen drága üzemanyagokat, hanem azért is, mert úgy látszik, hogy ennek a technikai megoldása, módja nem teljesen egyszerű, és úgy gondolom, hogy akár politikai, akár szakmai szándékból tették egy kicsit odébb ezt a bizonyos bevezetést, akkor sem az a módja, hogy megpróbáljuk lebegtetni ezt a kérdést. Le kell venni napirendről, el kell felejteni, és ezzel a dolgot le is zárhatnánk.
Elnök úr, köszönöm szépen a lehetőséget, köszönöm szépen a szót. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem