DR. MÁTRAI MÁRTA

Teljes szövegű keresés

DR. MÁTRAI MÁRTA
DR. MÁTRAI MÁRTA (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Valóban az első és a második vitaszakasz van megnyitva, de egy mondatot azért még szeretnék hozzáfűzni. Talán kapcsolódik is hozzá, hiszen az elhangzottakban is próbáltak erre utalni.
Az a törvényjavaslat, amelynek módosításáról beszélünk, végül is a 2006 őszén megtörtént tömegoszlatásokkal kapcsolatos jogtalan intézkedéseket próbálja valahogy reparálni. Hiszen valamennyien tudjuk, hogy ez egy indokolatlan, brutális és aránytalan intézkedés volt. Azt gondolom, az itt elhangzottak és a Steiner képviselő úr által elmondottak talán annyiban kifogásolhatóak, hogy ő jogállamról beszél. Jogállamról beszél, de jogtalan intézkedések helyrehozataláról van szó. Tehát a kettő teljesen ellentétben van egymással. Jogállamot emlegetni egy olyan képviselőnek, aki 8 évig hallgatott arról, ami történt, illetőleg 2006 után is hallgatott arról, ami történt, az jelen pillanatban elég furcsának tűnik.
A rendes, illetve a rendkívüli jogorvoslatra már kitért Gaudi képviselőtársam. Ez azért sem lehetséges, mert az eljárásjogi törvény szerint rendes vagy rendkívüli jogorvoslattal akkor lehet élni, ha egy új tény vagy új körülmény merül fel, ami eddig még nem került elbírálásra. Nos, ebben az esetben ez abszolút nem járható út, tehát eljárásjogilag nem valósítható meg.
A másik kérdés, ami felmerült, a közkegyelem kérdése. Ez sem járható, hiszen közkegyelmet csak az az elítélt kaphat, aki bűnös volt. Azok az emberek, akik véletlenül keveredtek ezekbe az eseményekbe, ártatlanul, fiatalok, gyerekek, idősek, külföldi állampolgárok, nem bűnösek voltak, hanem egy rendezvényen vettek részt vagy éppen megemlékezni mentek, és teljesen akaratukon kívül kerültek egy ilyen rendkívüli helyzetbe. Ezeknek az embereknek közkegyelmet adni megalázó dolog lenne. Tehát ezért kell ennek a törvénynek a szabályait betartani, ami most itt van az Országgyűlés előtt.
Köszönöm szépen. (Szórványos taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem