DR. KONTRÁT KÁROLY

Teljes szövegű keresés

DR. KONTRÁT KÁROLY
DR. KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Eljött az igazság pillanata, és az igazság beteljesedett. 2010. június 11-én az új Országgyűlés néhány nappal a megalakulása után határozatot hozott az állami vezetői mulasztások és az állam nevében elkövetett jogsértések áldozatait megillető kártérítésekről.
Egyben ebben a határozatban az új Országgyűlés megkövetett minden áldozatot, és mint a Magyar Köztársaság legfőbb népképviseleti szerve, bocsánatot kért az ország mindazon polgárától, akit akár az állami vezetői mulasztások, akár a törvénytelen rendőri fellépés folytán alapjogi sérelem ért, és a megfelelő erkölcsi és anyagi kártérítés érdekében határozatot hozott, amelyben felkérte a kormányt, hogy egyrészt vizsgálja meg, milyen igényeket jelentettek be, és kinyitotta a lehetőséget a tekintetben is, hogy azok, akik még nem jelentették be az igényüket, még nem fordultak bírósághoz, ezeket az igényeket bejelenthessék.
Ennek az országgyűlési határozatnak a végrehajtása érdekében a kormány határozatot fogadott el, amelynek értelmében a belügyminiszter úr létrehozott egy bizottságot, amelyben a Nemzetgazdasági Minisztérium, az Országos Rendőr-főkapitányság, a Budapesti Rendőr-főkapitányság és a Készenléti Rendőrség képviselői is részt vettek. Ez a bizottság 131 igénybejelentést vizsgált meg, valamennyi igénybejelentést megvizsgálta, és 131 ügyben 245 millió forint kártérítést állapított meg, és a kártérítést teljes mértékben az Államkincstár kifizette a kárigényt bejelentőknek. Képviselő úr, ügyvédként ön is több sértettet képviselt, ön ezt tudja, tapasztalhatta, hogy ez a bizottság korrekten, tisztességesen, az országgyűlési határozat és a kormánydöntés minden betűjét és minden szellemiségét betartva járt el.
Ezt követően is nyitva áll a lehetőség arra, hogy akik eddig nem jelentették be az igényüket, az általános elévülési határidőn belül ezeket az igénybejelentéseket megtehetik.
(9.30)
A rendőrség fogadja ezeket az igénybejelentéseket, és tárgyalásokat folytat valamennyi igénybejelentővel. Ha nem sikerül megállapodni, mert ilyen eset is előfordult valóban, akkor az igénybejelentőnek lehetősége van arra, hogy bírósághoz forduljon.
Tisztelt Képviselő Úr! Ami pedig a rendőrök által elkövetett bűncselekményeket illeti, illetőleg az egyéb bűncselekményeket illeti, szeretném hangsúlyozni, hogy senki nem fogja megúszni. Aki bűncselekményt követett el, az mind felelni fog az elkövetett bűncselekményekért. Egyébként pedig arra kérem önt, aki jogvédőként, ügyvédként és képviselőként is részt vett ezeknek a kártérítési ügyeknek a bonyolításában, hogy ha olyan bűncselekményről tud, amely ebbe a körbe tartozik, 2006 októberében, 2006 őszén követték el az ártatlan áldozatok ellen, akkor arra kérem, hogy ön is tegyen följelentést, hiszen közérdek, valamennyiünk érdeke az, hogy egyetlen jogsértő, egyetlen bűncselekményt elkövető se ússza meg a felelősségre vonást.
Tisztelt Képviselő Úr! Tehát még egyszer szeretném leszögezni, hogy az Országgyűlés meghozta a döntését, a kormány ennek a döntésnek teljes mértékben eleget tett, minden benyújtott kártérítési igényt megvizsgáltunk, és a megalapozott kártérítési igények teljes mértékben teljesítésre kerültek. Úgy gondolom, fontos az, hogy ezek az intézkedések megvalósultak, hiszen annak idején, 2006 őszén a Fidesz elítélte ezt a brutális rendőri fellépést, segítséget nyújtottunk annak idején, egy jogi segítségnyújtási szervezetet hoztunk létre azoknak az ártatlan áldozatoknak a megsegítésére, akik sérelmet szenvedtek 2006 őszén. Dokumentációs központot is létrehoztunk, és úgy gondoljuk, hogy az akkori döntéseink és az új Országgyűlés, valamint a kormány által meghozott intézkedések, illetőleg a Belügyminisztérium döntései mind-mind azokat az ígéreteket teljesítették, amelyeket korábban ezzel kapcsolatban tettünk.
Még egyszer arra kérem önt, hogy ha tud olyan bűncselekményről, amely megalapozott gyanút tételez föl, akkor tegyen följelentést, hiszen még egyszer mondom: közérdek az, hogy a felelősök felelősségre vonásra kerüljenek.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem