PATAY VILMOS

Teljes szövegű keresés

PATAY VILMOS
PATAY VILMOS, a mezőgazdasági bizottság előadója: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Az Országgyűlés mezőgazdasági bizottsága idén március 22-én tárgyalta a genetikailag módosított szervezetektől mentes Alpok-Adria kezdeményezéshez való csatlakozásról szóló H/2327. számú határozati javaslatot.
A javaslat mögött az a meggyőződés áll, hogy Magyarországon alapvető politikai konszenzus van a genetikailag módosított élelmiszernövények termelésbe vonásával kapcsolatos moratóriumról. Magyarországnak ezt a moratóriumot mind nehezebbé válik fenntartani az Európai Unióban. A nemzetközi viszonyok között a GMO-k engedélyezésével kapcsolatos gyakorlat és ennek újragondolása változásban van. Az Unió jelenleg is tárgyalja a GMO-engedélyezési eljárások újraszabályozását, és ennek okán hasznos lehet Magyarország számára minden olyan kezdeményezéshez való csatlakozás, amely erősíti Magyarország pozícióit a GMO-mentesség fenntartása érdekében.
A Horvát Köztársaság részéről induló kezdeményezés alkalmas lehet arra, hogy a régióhoz tartozó országok parlamentjei országgyűlési határozatokkal csatlakozzanak ehhez a kezdeményezéshez. A határozattervezet segít abban, hogy Magyarország megerősítse a GMO-mentesség fenntartásának célját, és tovább erősödjön annak lehetősége, hogy Magyarország a határain kívül tudja a genetikailag módosított élelmiszernövényeket. Fontos ez azért is, mert közismert, hogy ezek a GMO-növények nem ismernek határokat, és akár keresztbeporzással vagy egyéb módon is át tudnak terjedni. Nemzeti érdekünk, hogy a környező országokban regionális együttműködéssel minél szélesebb körben megmaradjon a GMO-mentesség.
Tisztelt Ház! A mezőgazdasági bizottság a határozati javaslatot egyhangú döntéssel általános vitára alkalmasnak találta.
Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem