DR. ÁNGYÁN JÓZSEF

Teljes szövegű keresés

DR. ÁNGYÁN JÓZSEF
DR. ÁNGYÁN JÓZSEF vidékfejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, és elnézést kérek, hogy még egyszer szót kértem, de amit a bizottsági elnök úr említett, az egy nagyon fontos kérdés, és gyakran felmerül a vitákban is. Éppen ezért újabb lépésekre készülünk, ami erre a problémára reflektál.
Részben a takarmányellátáshoz képesek vagyunk mi biztosítani a fehérjeszükségletet. Magyarországnak volt fehérjeprogramja, a nemzeti vidékstratégia épp azt célozza, egyrészt azt célozza, hogy ezt a fehérjeprogramot újraindítsuk, tehát lesz ellenkínálat, nem kell a dél-amerikai GM-szóját behozni Magyarországra.
Másrészt jelölni kell az állati termékeket, hogy a fogyasztó valóban választani tudjon, hogy milyen takarmánnyal takarmányozták. Ez egy piaci eszköz, tehát a piac fogja végül is eldönteni, és ez az élelmiszerekre is igaz, hogy ha világos termékjelölés és terméknyilatkozatok lesznek, ami világossá teszi a választás lehetőségét a fogyasztó előtt, vagyis például a kereskedelemben elkülönítetten megjeleníteni ezeket a termékeket, azt hiszem, ez is sokat segíthet. A kereskedelmi törvény ilyen típusú módosítása előkészületek alatt áll.
Más közgazdasági eszközünk is van mindaddig, amíg az élelmiszer-önrendelkezés nem lesz általánosan elfogadott, mert valószínűnek tartom, hogy efelé tart egyébként a világ. Ha a fegyverek és a gyógyszerek kivehetők az áruk szabad áramlása kategóriájából mint stratégiai, nemzetbiztonsági kérdések, és ezek nem tartoznak az áruk szabad áramlása kategóriájába, manapság az élelmiszer - látjuk a botrányokat - legalább olyan mértékben nemzetbiztonsági kérdéssé válik, és jogosan fölvethető, hogy ez ne kerüljön azonos megítélés alá, mint egy ceruza vagy bármilyen más termék.
Tehát addig is, amíg idáig nem jutunk el - és nyilván ebbe az irányba el kell indulnunk -, olyan egyéb közgazdasági eszközeink is vannak, amelyekkel segíthetjük ezeknek a termékeknek a kiszorulását a piacról, piaci eszközökkel. Az egészségügyi termékdíjrendelet és ennek továbbvitele komoly megfontolás tárgyává teszi, hogy a genetikailag módosított komponenseket tartalmazó élelmiszerektől ugyanilyen módon, addig is, amíg nem sikerül ezeket teljes mértékben más alapon kiszorítani, tisztítsuk meg az élelmiszerpiacunkat. Tehát ilyen típusú kezdeményezések vannak, de nagyon fontos az, amit az elnök úr ezzel kapcsolatban megjegyzésként elmondott.
Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem