VÁGÓ GÁBOR

Teljes szövegű keresés

VÁGÓ GÁBOR
VÁGÓ GÁBOR (LMP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Köszönöm a figyelmet. Az adótörvények és a költségvetés vitája kapcsán nagyon sokszor előjön kormánypárti részről, hogy az Európai Unió gazdasági válsága az, ami kényszerpályára kényszeríti hazánkat is. Csakhogy vizsgáljuk meg: Magyarországot ma egy sajátos magyar kór betegíti meg, amely sajátos magyar kórnak leginkább az a lenyomata, hogy a régióbeli országokhoz képest is sokkal rosszabbul állunk.
Ha megnézzük a keresztárfolyamokat, mondjuk, a cseh koronával, ott történelmi szinten gyenge a magyar forint, de a román lejhez vagy a lengyel zlotyhoz viszonyítva is súroljuk ezt a történelmi gyengeséget. Ezért ha a továbbiakban megnézzük, mondjuk, a Credit Suisse elemző intézet listáját, amely a 17 feltörekvő országbeli devizát vizsgálja, a magyar forint a 17. helyre süllyedt le. És mindezt meg lehet tekinteni, ha időben nézzük, Kósa képviselő úr, Szijjártó képviselő úr vagy Matolcsy miniszter úr megnyilvánulásai után folyamatosan gyengült a magyar forint, és sosem tudott helyreállni. Ezért kérem a képviselőtársaimat, hogy a magyar gazdaságpolitika hibáit ne kenjük az Unióra, ne kenjük a görögökre - lássuk meg, hogy mik a valódi mögöttes okok.
A legnagyobb probléma ma Magyarországon a gazdasági környezet kiszámíthatatlansága. Összevissza rángatják a gazdaságot, heti szintű adóemelésekkel elvették a gazdasági szereplők bizalmát, így nincs ma Magyarországon olyan befektető, aki bátran fektetne be az országban, nem indulnak új vállalkozások, de a már meglévő vállalkozások sem mernek elindítani egy projektet, hiszen bármikor egy újabb adót, egy újabb sarcot, egy újabb adminisztrációs terhet kaphatnak a nyakukba. Ezért ez a bizalmatlanság a legnagyobb fékezője a magyar gazdaság fellendülésének.
Annak, hogy nincs Magyarországon ma gazdasági koncepció, a kis- és középvállalkozások isszák meg leginkább a levét. Az állam tartozása a beszállítóihoz, tehát főként a kis- és középvállalkozásokhoz, olyan szintű magasságba emelkedett, amilyet még sose látott a magyar gazdaság, így a körbetartozásnak a fő oka az állam fizetésképtelensége, de a rengeteg, általuk bevezetett kisadó is olyan adminisztrációs terheket jelent, amit nagyon nehezen hevernek ki. Most nem beszélek az eváról, nem tudom, hogy mi történt a Fidesz frakcióülésén, de az eva körüli vihar azt jelzi, hogy a magyaroknak, akik önfoglalkoztatók szeretnének lenni, pluszterhet ad a kormányzat a nyakába, olyan adminisztrációs terhekkel bombázzák meg a kis- és középvállalkozásokat, a mikrovállalkozásokat, az önfoglalkoztatókat, amelyeket egyszerűen nem tudnak kiheverni.
Kérdem én: önök ezt a bizonytalan adórendszert akarják kétharmadba önteni, hogy utána kétharmaddal kelljen hetente változtatgatni? Idejön Matolcsy miniszter úr legújabb jövőkutató szervezete, ez a varázsgömbszervezet, amely ezt a gazdasági science fictiont próbálja valamilyen szintű számokba önteni, és Matolcsy fantazmagóriáihoz már csak Asimovnak a fantáziái érnek föl, hiszen valódi számok nem állnak a költségvetés mögött.
De hogy a Rogán Antal képviselő úr által elmondottakra is reflektáljak: a hitelválságot önök eltotojázták. Nem történt másfél éve érdemi előrelépés, azokat a javaslatokat nyújtják most be a Ház elé, amelyeket az LMP már tavasszal benyújtott, de az összes többi ellenzéki párt is jött. Az otthonvédelmi csomag szocpolostul, árfolyamgátastul, végtörlesztésestül csupán a hitelesek 7 százalékának nyújt megoldást, miközben egy és egynegyed év alatt a törleszteni képtelenek száma 22 százalékkal nőtt. Azzal, hogy a bankoknak adják át a stafétát, a lovak közé dobják a gyeplőt, és nincs érdemi szabályozás, miközben a jó szabályozást a bankok, az állam és a hiteleseket védő szervezetek együtt tudnák megtenni. Ezért arra kéri az LMP az összes, Országgyűlésben részt vevő pártot, hogy egy gazdasági válságtanácskozást hozzunk létre, amely válságtanácskozáson meg tudnánk egyezni bizonyos pontokban, és ez kifelé a kiszámíthatóságot tudná mutatni, a gazdaságba vetett bizalmat tudná erősíteni, és talán nem lenne olyan gyenge a forint, mint egyes Matolcsy-nyilatkozatok után.
Hangsúlyozom: a magyar gazdaságnak kiszámíthatóságra van szüksége, a gazdasági szereplőknek (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) bizalomra, nem pedig arra, hogy összevissza rángassa a Matolcsy-minisztérium a gazdaságot.
Köszönöm szépen. (Taps az LMP soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem