ROGÁN ANTAL

Teljes szövegű keresés

ROGÁN ANTAL
ROGÁN ANTAL (Fidesz): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Azért szeretnék szólni ma itt, a tisztelt Ház nyilvánossága előtt, mert azt gondolom, reformértékű javaslat az (Zaj. - Az elnök csenget.), amit a gazdasági bizottság letett az Országgyűlés elé, és amit a Fidesz parlamenti képviselőcsoportja külön is határozottan szeretne támogatni, illetve a támogatását kérni minden parlamenti képviselőtől, beleértve az ellenzéki pártok képviselőit is.
Miről szól ez a javaslat? Ez gyakorlatilag egy kamat- és kamatplafon-szabályozás a hazai bankrendszerre, a hazai pénzügyi intézményrendszerre vonatkozóan. Azt a szabályozási hiányosságot pótoljuk, amit egyébként sajnos a velünk szomszédos országok már évekkel korábban, vagy a gazdasági válság kirobbanásakor vagy a gazdasági válság kirobbanását megelőzően gyakorlatilag megtettek. Ennélfogva őket sok szempontból másként is érintette főleg a hitelesek tekintetében a kibontakozó pénzügyi válság.
A miniszterelnök úr tett egy bejelentést az Országgyűlés előtt arról, hogy szeretné elérni, hogy 30 százalék alatt legyen Magyarországon az általánosan érvényesített teljes hiteldíjmutató, tehát a THM mértéke. A gazdasági bizottság javaslata ennek az irányelvnek nagyjából megfelel. Megfelel abban a tekintetben, hogy a hiteltípusok széles köre tekintetében 30 százalékos maximált mértéket ír elő a THM tekintetében. Ez vonatkozik az éven belüli személyi hitelekre is, és azt gondolom, azért is érdemes ezt megtenni, mert szeretném felsorolni önöknek, hogy jelenleg ezeknek a skálája a 23,71 százalékos THM-től egészen a 64 százalékos THM-ig húzódik. Ebből az látszik, hogy erre vonatkozóan ez a 30 százalékos korlát életbe léptetése minimálisan is indokoltnak tekinthető.
Az a szabályozás, amit az Országgyűlés elé letettünk, legfeljebb két tekintetben enged ez alól érdemben kivételt. Az egyik az áruhitelek, a másik pedig a hitelkártyatermékek, de mind a két esetben az ott javasolt 45 százalékos korlát viszont ugyancsak a jelenleg alkalmazott THM-ek csökkenését fogja eredményezni, hiszen a hitelkártyatermékeknél 50 százalék körül és az áruhiteleknél is jelenleg 50 százalék körül szóródik azoknak a THM-eknek a mértéke, amit a gyakorlatban a legnagyobb cégek érvényesítenek. Ehhez képest is tehát a teljes hiteldíjmutató csökkenését írjuk elő.
A másik oldalról azt gondolom, ennél is nagyobb jelentőséggel bír az éven túli hiteleknek, alapvetően a jelzáloghiteleknek a referencia-kamatszabályozáshoz történő kapcsolása. A referenciakamat bevezetése azt jelenti, hogy gyakorlatilag a kamatmarzs megváltoztatásának a lehetőségét nullára mérsékeljük a magyar bankrendszerben.
Szeretném elmondani önöknek, hogy ha ez a referencia-kamatszabályozás életben lenne, akkor minden valószínűség szerint például nem lett volna lehetőség arra, hogy az elmúlt hónapokban a bankok radikálisan megemeljék a forinthiteleik kamatait, hiszen a referenciakamat, nevezetesen ebben az esetben a jegybanki alapkamat Magyarországon érdemben semmit nem változott az elmúlt hónapokban. Meggyőződésem szerint ennek a szabályozásnak az életbelépése 2012-től tisztább viszonyokat teremt Magyarországon, és azt hiszem, nyugodtan kimondhatjuk azt, amit más sajtótermékek már megtettek: ezzel a lépéssel, amennyiben az Országgyűlés ezt elfogadja, tisztességes játszmára kényszeríti Magyarországon a bankokat. Ebbe a tisztességes játszmába a tisztességes profit is belefér. Ez azt jelenti, hogy ezeken a hiteldíjtermékeken továbbra is megvan a lehetősége annak, hogy a bankok tisztességes hasznot, tisztességes profitot érvényesítsenek, de ennek a korlátozását az Országgyűlés megteszi, amennyiben az erre vonatkozó szabályozást elfogadja.
Tisztelt Képviselőtársaim! Azt gondolom, hogy különös jelentőséggel bír, hogy ez a szabályozás nemcsak a 2012 után bevezetendő termékekre vonatkozik, hanem egy átállási idővel, de a jelenleg hatályban lévő termékeknél is előírja a bankok számára, hogy ajánlják fel május végéig a referenciakamatra való áttérés lehetőségét minden egyes ügyfél számára. Ezzel meg tudjuk teremteni azt a lehetőséget, hogy a Magyarországon ma meglévő jelzáloghitelek túlnyomó többsége 2012. július 1-jétől más feltételekkel kamatozzon, kiszámíthatóbb körülmények között, és valóban érdemben a kamatköltségek csökkenését is eredményezhesse 2012. július 1-jétől az így életbe lépő szabályozás.
Meggyőződésem szerint ez a szabály mindenkinek érdeke. Érdeke a bankoknak, hiszen tisztességes játékban tisztességes profitra szert tehetnek. Érdeke az ügyfeleknek, mert kiszámítható pénzügyi viszonyokat teremt, és érdeke a magyar politikának is, mert a politikai szféra egésze egy nagyon régről elmaradt hiányosságát, adósságát pótolja ennek a szabályozásnak a megszületésével.
(13.30)
Ennek megfelelően a Fidesz képviselőcsoportja nevében arra szeretném kérni a Ház minden képviselőjét, beleértve az ellenzéki képviselőtársaimat is (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), hogy ne csak az elfogadását, hanem a sürgős tárgyalását is támogassák. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem