FERENCZI GÁBOR

Teljes szövegű keresés

FERENCZI GÁBOR
FERENCZI GÁBOR (Jobbik): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! A tavaly októberi kolontári vörösiszap-katasztrófa után a Devecserben létrehozott Újjáépítési Kormányzati Koordinációs Központban megkezdte tevékenységét egy ügyvédi munkaközösség, amelynek feladata, hogy a károsultakkal tárgyaljon megsemmisült, lebontásra ítélt, elárasztott ingatlanjaik kárértékéről, annak megtérítéséről. Mandátumuk 2011. december 31-ig tart a másodlagos károk felmérése és ügyintézés céljából.
Tisztelt Államtitkár Úr! Már az ügyvédek kiválasztása is komoly aggályokat vet fel, hiszen többen panaszkodtak: a messziről jött jogászok arrogánsak, kész helyzet elé állították a kárt szenvedetteket, ráadásul mindössze az ajkai Balikó Ügyvédi Iroda és a veszprémi Hunyadfalvi Ügyvédi Iroda Veszprém megyei, a többiek az ország másik feléből csaptak le a katasztrófa sújtotta térségre. Az egri Lantos Ügyvédi Iroda vezetője Lantos Bálint ügyvéd, korábbi Heves megyei rendőrfőkapitány, aki aláírta a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósággal a megbízási szerződést, és a további közreműködők: a Kovács P. Zoltán Ügyvédi Iroda fővárosi, a Sóvágó Ügyvédi Iroda debreceni és a Fazekas Ügyvédi Iroda pedig szolnoki.
Tisztelt Államtitkár Úr! Februárban személyesen találkoztam az ügyvédi munkacsoport néhány tagjával, akik kérdésemre elmondták, hogy a 25 ezer forint óránkénti munkadíjat és a helyszínre utazásért további 10 ezer forintot vesznek fel óránként. Tájékoztattak, hogy általában napi 10-12 órát dolgoznak, akár hétvégén is. A költségeket természetesen növeli az ügyvédi munkacsoport alatt dolgozó személyzet finanszírozása.
Kérdezem, elfogadhatónak tartja-e, hogy miközben családok hónapokon keresztül várták az elveszített ingatlanjaikért a jogos kártérítést, sokan igazságtalannak ítélik sorsuk rendezését, addig mások szándékosan húzva az időt, hatalmas jövedelemre tesznek szert az önhibájukon kívül tragikus helyzetbe került emberek nyomorából.
Kérdezem tehát a tisztelt államtitkár urat, hogy mekkora összeget emészt fel összesen megalakulása óta a károsultak ügyeit intéző ügyvédi munkaközösség (Az elnök csengetéssel jelzi az időkeret leteltét.) tiszteletdíja, utaztatása, elszállásolása, ellátása. Mennyibe fog kerülni ez összesen az adófizetőknek?
Köszönöm szépen. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem