SZIJJÁRTÓ PÉTER

Teljes szövegű keresés

SZIJJÁRTÓ PÉTER
SZIJJÁRTÓ PÉTER, a számvevőszéki és költségvetési bizottság előadója: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A számvevőszéki és költségvetési bizottság a mai napon mind a két, Rogán elnök úr által előterjesztett indítványt megtárgyalta, és azokat támogatásra javasolta, mégpedig az otthonvédelmi intézkedésekkel kapcsolatos törvények módosításáról szóló indítványt egyhangú támogatással, míg a kölcsönök kamataira és a teljes hiteldíjmutató korlátozására vonatkozó jogszabálytervezetet 1 tartózkodással támogatta, illetve tartotta általános vitára alkalmasnak.
Az otthonvédelmi intézkedésekkel kapcsolatos törvények módosításáról szóló vita során a bizottságban elhangzott, hogy amikor a kormány bejelentette az otthonvédelmi akciótervet, akkor bejelentésre került az is, hogy létrejött az otthonvédelmi monitoringbizottság, amelynek feladatául azt szabta a kormány, hogy folyamatosan figyelje a bankszektor viselkedését, többek között a végtörlesztésekkel, illetve a többi, a kormány által bejelentett intézkedéssel kapcsolatban, és ha olyan egyedi eseteket tapasztal ez a bizottság, amelyből fakadóan szabályozási módosítással kell elhárítani akadályokat a végtörlesztés, illetve más, az otthonvédelmi akcióterv intézkedéseinek útjából, akkor ezekre a szabályozási módosításokra javaslatot kell tennie. Ez meg is történt. Az otthonvédelmi monitoringbizottság folyamatosan tesz jelentést a kormánynak a bankpiacon tapasztalható magatartási formákról, illetve azokról az akadályokról, amelyeket el kell hárítani a végtörlesztés sikeressége érdekében.
A bizottsági ülésen elhangzott, ez a törvényjavaslat alkalmas arra, hogy a lakáslízing eszközével élő családok számára is lehetővé tegye a végtörlesztést, illetve abba a szándékba is illeszkedik, amely úgy szól, hogy a bankok pluszköltségeket ne számíthassanak fel a végtörlesztés esetén, így a tartozásigazolások kiadása esetében is az ingyenességet és a határidőhöz kötést is előírja a jogszabály, mint ahogy a kombinált termékek, tehát a lakás-takarékpénztári megtakarítással, illetve az életbiztosítással kombinált hitelkonstrukciók esetében is lehetővé teszi a végtörlesztést, ugyanakkor a használatbavételi engedéllyel még nem rendelkező lakóingatlanokra felvett kölcsönök körére is kiterjeszti a végtörlesztés lehetőségét, és pontosításokat tartalmaz az illetékszabályokkal kapcsolatban.
A másik, a kölcsönök kamataira vonatkozó törvényjavaslat kapcsán a bizottságban kifejezetten pozitívan értékeltük, hogy a jogszabály korlátot állít a kölcsönök után felszámítható kamatok és egyéb költségek elé, valamint átláthatóbbá teszi a jelzáloghitelek árazását. Támogatta a bizottság azt is, hogy a magánszemélyek egymás közötti ügyleteiben, illetve a pénzintézetek által nyújtott hitelek esetében is a jegybanki alapkamat fölött maximum 24 százalékponttal lehet megállapítani a kölcsön, illetve a hitel kamatát. S azt is támogattuk, hogy az új jelzáloghitelek nyújtásánál a pénzügyi intézménynek a kamatot vagy a referencia-kamatlábhoz kell kötnie, vagy hosszabb időre, legalább három évre rögzítenie kell, és a kiszámíthatóság érdekében, ha új kamatperiódust kíván indítani a bank, akkor erről az ügyfelet legalább 90 nappal korábban tájékoztatni kell annak érdekében, hogy az ügyfél eldönthesse, akar-e változtatni, vagy szeretne maradni az adott konstrukcióban.
(20.40)
A bizottsági ülésen az is elhangzott, hogy szocialista képviselőtársaink alapvetően támogathatónak és jó irányúnak találták ezt a javaslatot, ugyanakkor jelezték azt, hogy módosító indítványokat fognak benyújtani még a mai nap folyamán, a szavazás előtt.
Köszönöm a figyelmet, elnök úr. (Szórványos taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem