TÁLLAI ANDRÁS

Teljes szövegű keresés

TÁLLAI ANDRÁS
TÁLLAI ANDRÁS belügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Egy újabb álságos MSZP-s napirend előtti felszólalást hallhattunk. Először is öröm számomra, hogy megtudtam, mi az a 2 ezer alatt, mert a felszólalás tárgyánál gondolhattunk volna esetleg évszámra, 2 ezer forintra vagy talán az MSZP taglétszámára, de mint a felszólalásból kiderült, a települések lakosságszámáról van szó.
Az, hogy több település összefogva szervezi meg a közigazgatási szolgáltatásait, nem új dolog, hiszen először az 1871-es törvény foglalkozott ezzel a kérdéssel. Egyébként az a törvény egészen 1950-ig működött, majd 1950 és 1990 között a körjegyzőségeket éppen az önök jogelőd pártja szüntette meg. Amikor jött a rendszerváltozás, az új önkormányzati törvény elfogadásával azonnal lehetővé vált a települések számára az összefogás körjegyzőségek néven, amit egyébként önök is elfogadtak és támogattak. Mi sem bizonyítja jobban, hogy önök is támogatják, hogy a települések közösen szervezzék meg az önkormányzati szolgáltatásaikat, mint például a 2004-es kistérségi társulási törvény elfogadása, vagy éppen azok a döntések, amelyek a körjegyzőségeket arra ösztönözték, negatív ösztönzőkkel, hogy fogjanak össze, kényszerből, a kistelepülések.
Mondok egy példát. 2007-ben önök vezették be, hogy nem kaphatnak önhikis támogatást azok a települések, amelyek ezer fő alatt nem tartanak fenn körjegyzőséget. Az 500 fős létszámhatárt éppen önök emelték föl ezer főre. Most, amikor mi azt mondjuk, hogy a körjegyzőséget nevezzük át közös hivatallá, és ennek a létszámhatára legyen 2 ezer, ezt önök persze azonnal elvetik, és ön teljesen megdöbbentő módon azt mondja, hogy nem működtethetnek majd hivatalt az önkormányzatok. Ez azonban szemenszedett hazugság, hiszen Magyarország minden településén lesz önkormányzat, lesz képviselő-testület, lesz polgármester, lesznek bizottságaik, és ha hiszi, ha nem, lesz önkormányzati hivatal.
(13.10)
Az igaz, hogy nem minden település önkormányzati hivatalának lesz majd önálló jegyzője, mint ahogy ma sincs, mert ma is 768 körjegyzőség van Magyarországon, és 2066 település ma is egyébként közös hivatalként működik. (Simon Gábor: A törvényt is olvastad?) Tehát amikor ön arról beszél, hogy leáll a településnek az élete, mert nem fognak működni a civil szervezetek, nem fog működni a szociális ellátórendszer, nem tudok mást mondani, képviselő úr, mint azt, hogy riogat és hazudik. (Gőgös Zoltán: Eddig mindenben igazunk lett!) Tehát azt, amit önök egyébként jónak és követendőnek tartanak a körjegyzőségek tekintetében, amikor az új törvény még nagyobb összefogásra fogja késztetni a településeket és a szolgáltatások közös megszervezésére, akkor pedig ezt elveti.
Ami pedig a falurombolás szóhasználatát illeti, az pedig egyszerűen elképesztő öntől, hiszen önök döntöttek arról (Simon Gábor: Szerényebben!), hogy ezeken a kistelepüléseken ne legyen postahivatal. Önök döntöttek arról, hogy ezekre a településekre ne járjon vonat, és számolják fel a vasúti síneket. (Lukács Zoltán: Most jár?) Önök döntöttek arról, hogy meg kell szüntetni ezekre a településekre az utakat, tehát magyarul, autópályákat kell építeni (Zaj, derültség az MSZP soraiban.), és a kistelepülésekre annyi forrást sem juttattak (Simon Gábor: Szerényebben!), hogy a kistelepülésre bemenő utakat kátyúzni tudják.
Tehát éppen önök zárták el a kistelepüléseket a levegőtől. (Zaj, közbeszólások az MSZP soraiból.) Egyébként, Gőgös úr, ha esetleg egy pohár vizet felajánlhatok (Gőgös Zoltán: Egészségére!), megkérem a szolgálatot, hogy vigye önnek oda, és biztosan nyugtatót is találunk itt a teremben valakinél. Tehát kérném, ha én végighallgattam az ön párttársának a mondandóját, akkor legyen szíves, ön is hallgassa végig.
Tehát azt gondolom, hogy amikor az MSZP beszél falurombolásról, akkor önmagát adja, álságos, demagóg és hazudozó és hiteltelen. (Lukács Zoltán: Még egy jelzőt keressünk!) Azt gondolom, hogy tényekkel bizonyítottam azt, hogy a Szocialista Párt hogyan támogatta azt az elképzelést, amikor a településeknek össze kell fogni a szolgáltatások megszervezése tárgyában, és nagyon sajnálatos, hogy amikor egy másik párt szeretné ezt a folyamatot erősíteni, a települések összefogását, akkor pedig önök ezzel szembefordulnak. De nem csinálnak egyébként mást, mint azt, hogy önmagukat adják, hazudnak a lakosságnak.
Köszönöm szépen. (Zaj, közbeszólások az MSZP soraiban. - Dr. Józsa István: Szociális népszavazást! – Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem