DR. CSÉFALVAY ZOLTÁN

Teljes szövegű keresés

DR. CSÉFALVAY ZOLTÁN
DR. CSÉFALVAY ZOLTÁN nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Rövid megjegyzés a gyöngyöspatai eseményekhez. Arra kérném, hogy prejudikálni nem célszerű ilyen esetben, várjuk meg a hatóságok vizsgálatát, és akkor megtudjuk, hogy pontosan mi történt. Addig, úgy gondolom, hogy nyilvánvalóan sajnálatos esemény, de addig nem célszerű ilyen jellegű kijelentéseket tenni.
Ha megengedi, mert saját magamtól kell idézni, én nem azt mondtam, hogy tárgyalhatunk ezekről, hanem we can discuss, vitázhatunk róla. Tudom, hogy az MTI az első magyar fordításában tárgyalást ír, és utána én kértem még helyesbítést, és ők utána az eredeti angolból visszafordították, hogy vitázhatunk róla, igen, vitázhatunk róla. Vitázhatunk ezekről az intézkedésekről, miért ne. Tehát arról, hogy most a bankadó vagy a végtörlesztés, erről mindenkivel lehet nyugodtan vitázni. Úgy gondolom, hogy ez egy vállalható álláspont, ha tárgyalni nem is tárgyalhatunk még, hiszen el sem kezdődtek a tárgyalások. Magyarország jelezte szándékát, hogy tárgyalni szeretne, de nincs a tárgyalóasztalon még olyan téma, amiből ezt megállapíthatnánk.
A másik, ha szabad idéznem, az szintén legalább ilyen fontos, hogy ugyanakkor leszögeztem, és úgy gondolom, hogy ez az egyik sarokköve annak a politikának, amit folytatunk, hogy egyfajta tehermegosztásra van szükség, a polgárok, az üzleti szektor, a bankszektor, az állam között, erről szól Európa. Európa nem csinál mást két éve, mint próbál valamilyen megoldást találni erre.
(13.20)
Ugyanez történik Görögországban, ugyanez történik Belgiumban, Spanyolországban vagy Írországban. Mindenhol valamilyen eszközzel próbálják ezt a tehermegosztást elvégezni. Magyarország választott néhány eszközt, amiről nyilvánvalóan lehet beszélni és lehet vitatni.
Ami pedig a devizaadósokat illeti, én úgy gondolom, hogy az az eszköztár, ami létrejött, az egy nagyon széles eszköztár, lehetővé teszi azt, hogy minden érintett rétegnek egyfajta megoldást nyújtson, és nyilvánvalóan várjuk a Bankszövetségnek a javaslatát, ami elérkezett a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz. Ők is további javaslatokat fogalmaznak meg, amelyeket érdemes megfontolni. Időben szétterítve szeretnék ezeket a megoldásokat bevezetni, de szintén célzott adósi csoportokra nyújtanak egy-egy megoldást, és hozzátenném, talán a legfontosabb, hogy a Bankszövetség által megfogalmazott javaslat is teher- és kockázatmegosztásra épül a bankszektor, az adósok és az állam között.
Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Szórványos taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem