DR. CSÉFALVAY ZOLTÁN

Teljes szövegű keresés

DR. CSÉFALVAY ZOLTÁN
DR. CSÉFALVAY ZOLTÁN nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Szerintem a mai nap azt is megmutatta, hogy a képviselő hölgyek és urak már nagyon fáradtak, hogy már olyan közmondásig jutunk el, hogy sokat akar a szarka, és ami ebből következik. Én úgy gondolom, hogy ha napirend előttiben hozzászól, akkor valamilyen konkrét témára jó lenne, hogyha koncentrálna, mert legalább három kérdést említett. Az egyik a kilakoltatás és a kilakoltatások helyzete, illetve azoknak a helyzete, akik ilyen sorsra jutottak. Szeretném felhívni a figyelmét arra, hogy a devizahitelesek problémájánál, akiknek devizahitel-tartozásuk van, ott a kilakoltatási kvóta az állam és a parlament által szabályozott.
Október 1-jétől 2 százaléka lehet a 90 napon túli tartozással rendelkezőknek a kilakoltatási kvóta terjedelme. Gyakorlatilag ez szabályozza azt, hogy kiket érinthet, egy nagyon szűk kört, és vele párhuzamosan felhívnám arra a figyelmét, hogy elkezdte működését az eszközkezelő. Tehát azok, akiket érint ez a kilakoltatás - ahogy említettem, a devizahiteleseknél -, azok számára a működését elkezdő eszközkezelő nyújt lehetőséget. Tehát én úgy gondolom, hogy ezt a problémát a parlament és a kormány megfelelő eszközökkel igyekszik kezelni, ennek ellenére kétségtelen, hogy ezenkívül is lehetnek még olyan élethelyzetek, amikor kényszerértékesítésre kerülhet egy lakás.
A másik, amit említett kérdésében vagy napirend előtti hozzászólásában, az a munka törvénykönyve. Hadd utaljak arra, amit tegnap említettem a különböző hitelminősítők értékelésénél: mindegyik azt emeli ki, hogy tovább kell vinni azokat a reformokat, amelyeket Magyarország elkezdett a Széll Kálmán-tervvel, amelyet önök általában megszorító csomagként említenek. A reformok sorába tartozik a munkaerőpiac átalakítása, a munkaerőpiac olyan szabályozása, amelyik sokkal rugalmasabbá teszi a munkaerőpiacot.
Nem tudjuk egymást meggyőzni valószínűleg, amire mi azt mondjuk, hogy munkaerő-piaci rugalmasság, és ez lehetővé teszi azt, hogy könnyebben lehessen belépni a munkaerőpiacra, lehetővé teszi azt, hogy ami ma még létezik gát, azért nem tudnak felvenni sok esetben kis- és középvállalkozások új munkaerőt, mert olyan nehéz akadályai vannak a szabályozás miatt, vagy olyan későbbi kockázatok, önök ezt nyilvánvalóan rabszolgatartó társadalomnak fogják nevezni. Ezen szerintem nagyon sokáig lehet majd vitatkozni, hétvégén vagy nem hétvégén, valószínű, hogy ez esetben nem tudjuk egymást meggyőzni, azt azonban hozzátenném, hogy ha figyelmesen hallgatjuk azokat az üzeneteket, amelyeket a piac jelzett az elmúlt egy hónapban, azok közé tartozik az is, hogy végig kell vinni a megkezdett reformokat, azokat az átalakításokat is, amelyek a munkaerőpiacot érintik. Ez, úgy gondolom, hogy Magyarországnak egyik alapvető fontosságú érdeke.
Köszönöm a figyelmet.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem