BARTOS MÓNIKA

Teljes szövegű keresés

BARTOS MÓNIKA
BARTOS MÓNIKA (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Kedves Képviselőtársaim! “Varázslatos itt állni és beszélni ebben az épületben. Egy építészeti remekmű, olyan szép, hogyha valaki látta, nehezen felejti el.” Ezt Henry Dzinotyiweyi, Zimbabwe tudományos és technológiai minisztere mondta. November 3-án ünnepeltük a magyarMinistry_of_Science_and_Technology_Development_%28Zimbabwe%29" \o "Ministry of Science and Technology Development (Zimbabwe)" tudomány napját, és akkor elkezdődtek a magyar tudomány ünnepének rendezvényei is. Ez a programsorozat holnap ér véget.
Az elmúlt időszak egyik legjelentősebb eseménye szintén a magyar tudomány ünnepéhez kapcsolódott. Az idézett mondatok ennek záró rendezvényén hangzottak el a Parlamentben. A World Science Forum - WSF - a tudomány világfóruma, nemzetünk, hazánk egyik legjelentősebb sikertörténete. Alapítói között van többek között Vizi E. Szilveszter és Gulyás Balázs professzor úr. A WSF-et a világban immár a tudomány Davosaként emlegetik, ugyanis az elmúlt négy fórum sikerrel vívta ki magának azt az elismerést, hogy a tudomány világa és a politika-gazdaság világa közti legjelentősebb érintkezési felületként funkcionál.
Nobel-díjas tudósok, nemzetközi hírű kutatók, miniszterek immár ötödik alkalommal jöttek Budapestre a tudomány világfóruma alkalmából. A 700-nál is több résztvevő több mint száz országot képviselt. A rendezvényt Orbán Viktor miniszterelnök úr nyitotta meg, és Schmitt Pál köztársasági elnök úr zárta. “A világ tudományának új korszaka” címmel elfogadták a fórum zárónyilatkozatát, amelyet Pálinkás József, az MTA és a WSF elnöke a világtalálkozó parlamenti záróülésének befejezéseként terjesztett elő. A nyilatkozat több más fontos megállapítás mellett kiemeli, hogy a tudomány a közösség kincse, az emberiség tulajdona és öröksége. Kimondja egyúttal, hogy a tudomány napjainkban a korábbiaknál is nagyobb mértékben formálja a világot, annak jövőjét.
A változó világ nagy kihívásai közé tartozik a népességnövekedés, a klímaváltozás, az élelem- és az energiahiány, a természeti és technológiai katasztrófák, a járványok és a fenntartható fejlődés. Mindez új szerepet vár el a tudomány képviselőitől. A nyilatkozat rámutat, hogy új központok jelentek meg a tudományos életben, megnövelve ezzel a tudománydiplomácia szerepét.
(13.00)
Fontos az intenzív párbeszéd lehetősége és a kooperáció különféle formái. A különféle kutatási területek fejlődésével együtt morális és etikai változások is előtérbe kerülnek, amelyekkel kapcsolatosan nagy szükség van mind a tudósok közötti, mind a széles nyilvánossággal való elmélyült párbeszédre. A dekrétum szövege szétrepült az egész világban, és amikor ennek sorait említik, mindenképpen hozzákapcsolódik ezekhez Magyarország neve is. Ahogy hozzákapcsolódott Paul Rübig felszólalásához is, aki a rendezvényzáró plenáris ülésen, amikor a növekvő energiaigényről és az ebből fakadó előttünk álló megoldandó feladatokról beszélt, Oláh György magyar Nobel-díjas kémikus kutatását említette, aki munkatársaival azzal foglalkozik, hogy szén-dioxidból és vízből nyerhető hidrogénből új fosszilis üzemanyagot állítson elő.
A világ figyel ránk, és nem csak a World Science Forum négy napja alatt. Igenis vannak hőseink, olyan hőseink, akik tudásukkal, hazaszeretetükkel előttünk járnak, akiket követhetünk. Jövőre az egész világ minket ünnepel majd Szentágothai János személyében, hiszen a professzor úr születésének 100. évfordulóját az UNESCO Szentágothai János emlékének szenteli. Így hát nincs semmi okunk arra, hogy csüggedjünk, hogy lehajtott fejjel járjunk. Ez a nemzet nagyra hivatott. Így volt ez a múltban, így van ez a jelenben, és így lesz a jövőben is. Magyarország nem volt, hanem lesz, erre Széchenyi István figyelmeztet bennünket. Higgyünk neki, és higgyük ezt vele együtt!
Köszönöm a szót, elnök úr, és köszönöm, nem kérek választ. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem