SZABÓ REBEKA

Teljes szövegű keresés

SZABÓ REBEKA
SZABÓ REBEKA (LMP): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Államtitkár Úr! A vidékfejlesztési tárca mulasztása is hozzájárulhatott az idei génmódosított vetőmagokkal szennyezett kukoricatáblákkal kapcsolatos botrány kialakulásához, hiszen jelenleg csupán két hazai labor eredményét lehet elfogadni a GMO-mentesség igazolására. A szezonban megvizsgálandó minták mennyisége nincs arányban a szűkössé vált vizsgálati keresztmetszettel, ebből is adódhatott, hogy a VM kénytelen volt az események után futni, és már csak a kukoricatáblák betárcsáztatására volt lehetősége.
A génmódosított vetőmagokkal kapcsolatban más okok miatt is sérülhet a környezeti és az élelmiszer-biztonság. A magyarországi vetőmag-forgalmazók némelyikének termelési rendszere több országot átfog, például Romániát is, ahol szabad GM-kukoricát vetni. Annak sincs akadálya, hogy a magyar gazdák átjárjanak Romániába vetőmagért. Ilyen körülmények között a tiszta és a GMO-szennyezett vetőmag keveredésének megelőzése fokozott figyelmet igényel.
A problémakör kezelésére ősszel az LMP átfogó javaslatcsomagot terjesztett a parlament elé, illetve a mezőgazdasági bizottság tárgyalta ezt, amelynek tárgysorozatba-vételét a kormánytöbbség azzal szavazta le, hogy már készül a szaktárca komplex intézkedési terve.
Ezért kérdezzük most, hogy elérkezett a vetőmagvásárlás ideje, hol az ígért terv. Milyen lépéseket tett eddig a kormány a gazdák biztonsága, illetve a magyar mezőgazdaság GMO-mentesen tartása érdekében?
Nyilvánossá teszik-e a géntechnológiai tevékenységgel kapcsolatos adatokat? Hozzáigazítják-e a laborkapacitást az igényekhez? Gondoskodnak-e arról, hogy a magyar mezőgazdaság vetőmagszükségletét idehaza is biztosítani lehessen? Tervezik-e valamilyen pluszösztönző bevezetését, hogy a gazdák magyar eredetű vetőmagot vásároljanak?
Kérdezem továbbá, megvizsgálják-e a vetőmag-behozatal korlátozásának lehetőségeit azokból az országokból, ahol a génszennyezés veszélye magas, illetve hatékonyabbá teszik-e az ellenőrzést a vetőmag-forgalmazás fázisában, hogy ne utólag, a termés beszántásával lehessen csak orvosolni az esetleges újabb GMO-szennyezési problémákat.
Tisztelettel várom válaszát. (Taps az LMP soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem