CSIZI PÉTER

Teljes szövegű keresés

CSIZI PÉTER
CSIZI PÉTER (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Magyarország mindig is az élmezőnyhöz tartozott a nyári olimpiai játékok történetében, azonban a 2008-as esztendő nem csupán a világ és a magyar gazdaság válságáról szólt, hanem sajnos a pekingi olimpiai leszereplésünkről is. Minden idők legrosszabb eredményét értük el, mivel az éremtáblázaton a 20. helyen végeztünk, míg azelőtt a legrosszabb helyezésünk a 13. volt csupán. De folytathatjuk sajnos a sort az aranyérmek számával is, ami mindösszesen hármat tett ki, erre az 1924-es párizsi olimpia óta nem volt példa. Történt mindez az országot a csőd szélére vezető szocialista-szabad demokrata kormány idején, ami - ahogy az eredmények és az előbb bemutatott példa is mutatja - a sportéletre is komoly kihatással volt.
A nemzeti ügyek kormánya a sportban elért eredményeket legalább olyan fontosnak tartja, mint az ország rendbetételét, a gazdasági életben való felemelkedést és a sikert. Magyarország eddig is felvette a kesztyűt a sportnagyhatalmakkal szemben, hiszen a küzdőtéren mindenki egyenlő esélyekkel indul, és ugyanez lesz jövőre is, 2012-ben a brit fővárosban. A sportban elért kiemelkedő eredmények az egész világ elismerését váltják ki. Ezért vár nagy feladat nemzetünk legjobbjaira, hiszen egy sikerekben gazdag olimpia hitet, reményt és lendületet ad az egész országnak.
Ám a legtöbb esetben az állami támogatás sajnos nem elegendő a költségek finanszírozására, és szponzorok bevonása szükséges. Mivel erre a válság óta egyre kevesebb az esély, rendkívül fontos az állami támogatás hatékony felhasználása és bölcs elosztása. A jó esélyekkel induló, felkészült és a mai nappal már biztosan 79 kvalifikációt és részvételi jogosultságot szerzett sportolóink jó szerepléséhez elengedhetetlenül fontos a biztos állami háttér. A sportszövetségekkel történő együttműködés és a támogatások nyomon követése pedig közös érdekünk, hiszen az adófizető állampolgárok joggal várják el, hogy forintjaik úgy kerüljenek felhasználásra, hogy abból a magyar válogatott kiválóságai a lehető legtöbbet profitálhassák. A cél minden magyar állampolgár számára ugyanaz: olimpikonjaink minél eredményesebben szerepeljenek Londonban, és onnan a lehető legtöbb fényes éremmel térjenek haza Budapestre.
Tisztelt Államtitkár Úr! Kevesebb, mint egy évvel a londoni olimpia előtt a kvalifikációs versenyek, a világversenyek idején (Az elnök csengetéssel jelzi az időkeret leteltét.) kérdezem, hogy hogyan kívánja a magyar kormány biztosítani az olimpiára készülő válogatott sportolók hatékony támogatását és eredményes felkészülését. (Az elnök ismét csenget.)
Várom megtisztelő válaszát. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem