ERTSEY KATALIN

Teljes szövegű keresés

ERTSEY KATALIN
ERTSEY KATALIN (LMP): Köszönöm szépen, elnök úr. Tavaly ilyenkor, a költségvetés záróvitájában egy zárószavazás előtti módosítót adtunk be, ami a kisgyerekes nők munkaerő-piaci helyzetének javítását szolgáló miniszteri biztosra tett javaslatot. Ezt a miniszterelnök úr személyes közbenjárására, amit utólag is köszönünk, elfogadta a Ház, majd pedig 11 hónap után bejelentette Czomba Sándor úr, hogy ezt az intézkedést gyakorlatilag elszabotálták. Kérdezném mellékesen, hogy hol van az az 50 millió forint, de ezt most tegyük félre.
Az az ajánlási pont, az 56-os, amihez hozzá szeretnék szólni, pontosan azt mutatja, hogy milyen nagy szükség lett volna valakire, aki segít a munkaügyi tárcának abban, hogy olyan javaslatokat fogadjon el, amik a munkaadónak és a munkavállalónak egyaránt jók; megszüntetik azt a helyzetet, ami jelenleg látszólag védi a nőket, de valójában kiszolgáltatottá teszi. Ez pedig a következő: ha ma az önök által 3 évre visszaemelt gyes után valaki visszamegy a munkáltatójához, az köteles kifizetni neki a felhalmozott szabadságot, vagy pedig kiadni neki ezt a szabadságot. Tehát 3 év otthonlét után az anyuka szabadsággal kezd. Azt gondolom, hogy ez nem segíti senkinek a helyzetét, hiszen erre való hivatkozással nem is veszik fel az anyukákat, akik szülőképes korúak.
Erre a megoldást számtalanszor beadtuk, a köztisztviselőkről szóló törvényhez is, itt is, ilyen-olyan módon próbálkoztunk, hogy megértessük önökkel, hogy az nem segít a kismamán, hogyha ezt részmunkaidővé változtatják, hiszen akkor pláne nem fogják felvenni őket. A javaslatunk, mint minden olyan javaslat, ami arról szól, hogy a kisgyerekes nőket megvédjük a kiszolgáltatottságtól, arról szól, hogy valóban rugalmas munkavégzési formában tudjanak megegyezni.
Tehát a munkáltató és a munkavállaló kapcsán, annak megfelelően, ahogy ez a törvény - ezt Kara Ákos sokszor elmondja - nagyon sok mindent bíz a munkáltató és a munkavállaló közötti egyezségre, most pontosan azt javasoljuk, hogy ne kösse meg a munkáltató kezét a törvény; ne kösse ezt ahhoz, hogy csak részmunkaidőben vehesse vissza, mert egyáltalán nem fogja visszavenni, és az első adandó alkalommal kirúgja.
(14.50)
Lehessen egy egyéni megállapodást kötni arról, hogy rugalmas, akár osztott munkakörben, távmunkában, ahogy az élet valójában kinéz, tölthessen például négy vagy hat órát a munkahelyén, utána este letehesse a gyerekeket, este kilenckor még esetleg dolgozzon egy órát a számítógépén, és így megtarthassa a teljes munkabérét. Ugyanis kutatások nagyon pontosan kimutatják, és ez az, amit önök sajnos az elmúlt másfél évben egyszerűen nem hallanak meg, hogy Kelet-Európában nem ugyanaz a helyzet, mint Nyugat-Európában, a részmunkaidő kifejezetten hátráltatja a gyermekvállalást.
Azért nem tudnak második és harmadik gyereket szülni Kelet-Európában a nők, mert ezek a részmunkaidőből származó bérek nem elégségesek ahhoz, hogy bele merjenek vágni egy következő gyerekbe. Tehát minden egyes alkalommal, amikor a demográfiai helyzet kezelésére egy olyan javaslatot teszünk, ami a részmunkaidőből rugalmas munkaidőt és az atipikus formáknak rugalmas, a két fél által megegyezett, valódi, az életre reagáló javaslatot csinál, akkor azt segítjük, hogy megszülessenek azok a második és harmadik gyerekek, akiket most nem mernek vállalni a párok, pontosan azért, mert ha visszamennek az első gyerek születése után, most a törvény arra kötelezi a munkáltatót, hogy részmunkaidőben vegye őket vissza. Ez kifejezetten ellene hat mind a demográfiai krízis megállításának, mind pedig annak, hogy a nők foglalkoztatási számait és ezzel az ország foglalkoztatási számait emeljük, hiszen tudjuk, hogy a kisgyerekes nőknél van az a tartalék, amit ha megemelnénk, akkor tudnánk produkálni azokat a foglalkoztatási számokat, amelyeket a kormánnyal egyetértve mi is szeretnénk látni a statisztikákban.
Kérem, hogy támogassák ezt az ajánlási pontot, és tegyük lehetővé, hogy ne egy látszólag védő, de valójában kiszolgáltatottabbá tevő javaslat legyen a Ház előtt, és ne azt szavazzuk meg, hanem egy valódi rugalmasságot, a munkavégzés valódi rugalmasságát, és ezzel a gyermekszám növelését támogassuk.
Köszönöm szépen. (Taps az LMP soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem