HALÁSZ JÁNOS

Teljes szövegű keresés

HALÁSZ JÁNOS
HALÁSZ JÁNOS nemzeti erőforrás minisztérimi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Ön pont úgy beszél, mint az önök liberális elődei, a szabad demokraták (Taps az LMP padsoraiban. - Ertsey Katalin: Igen!), akik Gyurcsány Ferenc szélsőséges álláspontját támogatták. Sőt, ha jól értem, képviselő úr, ön már nemcsak úgy beszél, de azt is üzeni, amit Gyurcsány üzent a magyar fiataloknak. Ön és az LMP tényleg úgy gondolja, mint Gyurcsány Ferenc, hogy a magyar fiatalok jól teszik, ha elmennek az országból? Komolyan ezt üzenik a fiataloknak?
Képviselő Úr! Azt sem értem, hogy ön a szélsőséges álláspontjának kifejtéséhez miért használja fel Szabó Lőrinc Az Egy álmai című versét. Hiszen ebben a versben nem a magyar fiataloknak üzeni Szabó Lőrinc: “ideje volna végre már / megszöknöm közületek”, hanem azoknak, akik az igazságot hamuvá porlasztják, mint például önök. Szabó Lőrincnek ez a verse egészen másról szól, mint amihez ön felhasználja. Miért Szabó Lőrincet idézi, miért nem Gyurcsány Ferencet? (Közbekiáltás az MSZP padsoraiból: Mire gondolt a költő? - Zaj az ellenzéki pártok padsoraiban.)
Tisztelt Képviselő Úr! Az álláspontját valótlan állításokkal igyekszik alátámasztani. Azt mondja ön, hogy a kormány a válságra hivatkozva halogat. Utána, néhány mondattal később pedig azt állítja, hogy a válság hatására 2009-ben annyian mentek el az országból - ahogy írja az interpellációban -, ahányan friss diplomát szereztek. Azaz elismeri, hogy a válság hatására indult el a folyamat.
Tisztelt Képviselő Úr! Mikor nem mond igazat? Amikor a jelenlegi kormányról beszél vagy amikor a válság hatásáról? Arra is emlékeztetném képviselő urat, hogy 2009-ben még a szocialisták és az önök liberális elődei kormányoztak. (Taps és közbekiáltások az LMP padsoraiban. - Ertsey Katalin: Még háromszor! Hol a harmadik?) Emlékeztetném arra is, hogy olyan súlyos örökséget hagytak ránk, ami évekre kényszerpályára állította Magyarországot. (Zaj és közbeszólások az LMP és az MSZP padsoraiban.)
Tisztelt Képviselő Úr! A nemzeti együttműködés kormánya önökkel szemben kiemelten kezeli az egészségügyi dolgozók bérének kérdését. Tisztában vagyunk az egészségügyi dolgozók anyagi viszonyaival, elismerjük áldozatos munkájukat és a rájuk nehezedő fokozott felelősséget. Ezért számos intézkedést hoztunk és hozunk, hogy javítsuk anyagi helyzetüket. Első lépésként a rezidensek helyzetén javítottunk. Példaként említettem a hiányszakmákra tekintettel járó támogatást és rezidensösztöndíj-programot. 2012-től a rezidensek újabb támogatásra lesznek jogosultak, a szakképzéssel összefüggő dologi költségeik megtérítésére. Ennek mértéke a költségvetésről szóló törvényben kerül meghatározásra, ez 2012-ben 100 ezer forint.
Tisztelt Képviselő Úr! Az ön által elmondottakkal ellentétben az az igazság, hogy az idei évben sikerült visszafordítani a tavalyi év negatív tendenciáját az elvándorlás tekintetében. Emellett a rezidenstámogatási program keretében több mint 600 szakorvos- és szakgyógyszerész-jelölt vállalta, hogy a havi 100 ezer forintos állami támogatás fejében a diplomája megszerzését követően is még több évig Magyarországon fog egészségügyi tevékenységet végezni.
A kormányzat elkötelezett az egészségügyi dolgozók bérhelyzetének rendezésében, a népegészségügyi termékadóból befolyt összeget is az egészségügyi dolgozók jövedelmének javítására fordítjuk. 3,4 milliárd forint forrásból hozzávetőleg háromhavi pótlékuknak megfelelő egyszeri juttatást kapnak még az idén a munkahelyi pótlékra jogosult egészségügyi dolgozók. A 2012. évben ugyanebből a forrásból már 15 milliárd forint kerül felhasználásra az egészségügyi dolgozók jövedelmi helyzetének javítása érdekében.
Tisztelt Képviselő Úr! Ha elismeri, hogy tévedett és tévedésből választott rossz idézetet, tévedésből állította, hogy a válság nincs hatással az egészségügyi dolgozók béremelésére, akkor fogadja el a válaszomat. Ha ön nem fogadja el a választ, azt ismeri el, hogy ugyanazt üzenik önök LMP-sek a fiataloknak, mint Gyurcsány Ferenc.
Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokban. - Ertsey Katalin közbeszól.)
(16.20)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem