NÉMETH ZSOLT

Teljes szövegű keresés

NÉMETH ZSOLT
NÉMETH ZSOLT külügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! A múlt héten már Szávay képviselő úr feltette ezeket a kérdéseket. Szeretném röviden megismételni azt, hogy valóban, mi is úgy ítéljük meg, hogy az európai és az egyetemes emberi jogi normákkal szögesen ellentétes Szlovákia eljárása. Azt is szeretném aláhúzni, hogy nem azzal van Magyarországnak problémája, hogy másfajta állampolgársági rezsimet alkalmaz, mint Magyarország. Ausztria viszonylatában, ahol szintén nincs kettős állampolgárság, nem merül fel a probléma. A probléma azért merül föl, mert alapvetően Szlovákia a magyar közösséget diszkriminálja, a magyar közösséget az eljárásával és a rendkívül kifogásolható hozzáállásával folyamatosan megfélemlíti, és ennek a megfélemlítésnek egyébként a választási kampány közeledtével nagyon közvetlen politikai jelentése is lehet.
Ugyanakkor azt szeretném leszögezni, hogy a jelenlegi szlovák jogrendszer alapján a kiutasítás kockázata nem fenyegeti a kettős állampolgárokat, hiszen közegészségügyi és közrendvédelmi megfontolások alapján lehet csak kiutasítani bárkit is, ugyanakkor súlyos idegenrendészeti következményei lehetnek.
(16.10)
Az elmúlt hét hogyan telt? - Ez volt a kérdése a képviselő úrnak. Szeretném fölhívni a Ház figyelmét arra, hogy az elmúlt héten az EBESZ kisebbségi főbiztosát is tájékoztattuk a tarthatatlan helyzetről, valamint Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes levélben fordult Viviane Reding alapjogi biztoshoz, amelyben kifogásoltuk a szlovák diszkriminatív eljárást. Ugyanakkor intézkedtünk a tekintetben is, hogy a konzuli védelmet ki kell terjeszteni a határon túli kettős állampolgárainkra, és kiemelt, sürgősségi ügyként kell kezelni a kettős állampolgárok magyar okmányokkal való ellátását.
Szeretném még egyszer hangsúlyosan fölhívni a figyelmet arra, hogy Magyarország mindenfajta védelmet megad, akár a belső jog érvényesítése, akár a kétoldalú védelem tekintetében, illetőleg a nemzetközi fórumokon a határon túli magyaroknak, a felvidéki magyaroknak, és semmiféle megfélemlítő politikát nem fog Magyarország eltűrni.
Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem