BABÁK MIHÁLY

Teljes szövegű keresés

BABÁK MIHÁLY
BABÁK MIHÁLY, a számvevőszéki és költségvetési bizottság előadója: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Asszony! Tisztelt Képviselőtársaim! A mai napon tárgyalta meg a számvevőszéki bizottság a T/5161. számú törvényjavaslatot. (Dr. Józsa István: Miért nem a múlt héten? - Közbeszólások az MSZP padsoraiból.) Ha megengedik, tisztelt képviselőtársaim, elmondom a véleményemet, helyesebben a bizottsági ülésen elhangzottakat.
Tisztelt Elnök Úr! Ez a törvényjavaslat valójában 21 évet késett. Attól függetlenül nagyon fontosnak tartjuk, hiszen a törvénytervezet célja, hogy az alaptörvényi kötelezettségnek megfelelően legmagasabb szintű jogi szabályozás alá vontja az állami és önkormányzati közfeladatokkal kapcsolatos vagyonelemeket, és az ezzel kapcsolatos gazdálkodás alapelemeit is rögzíti.
Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Négy típusra osztja a törvényjavaslat a vagyonelemeket: kizárólagos, kiemelt, korlátozottan forgalomképes és üzleti. Nagyon jó ez a taxáció, mert sajnos ezt az elmúlt 21 év alatt sokszor összekeverték. A nemzeti vagyon a rendeltetéseként közfeladatok ellátásához címzett és célzott vagyon, ezért nagyon fontos, hogy a nemzeti közvagyon a különböző közfeladatok ellátásához biztosítsa a vagyoni hátteret mint eszközt.
Sok mindent elmondott államtitkár asszony, és nem szeretném ismételni az általa elmondott és kiemelt nagyon fontos részeit a törvénynek, így ezt el is hanyagolnám, de még arról azért hadd essék szó, hogy többek között - ami számomra nagyon fontos és szimpatikus volt - a térítésmentes használat kérdéskörében is új szabályt alkalmaz a törvényjavaslat. Azonkívül szeretném elmondani azt is, hogy az elővásárlási jog vonatkozásában nagyon fontos szabályt és elvet rögzít a törvényjavaslat, ami nagyon szimpatikus számunkra.
Mélyen tisztelt Hölgyeim és Uraim! A törvényjavaslat célja elsődlegesen az, ami a rendszerváltás óta nem valósult meg, hisz a nemzeti közvagyon felélésre került sok tekintetben, és ezáltal az országot mint olyat a közszolgáltatások tekintetében is kiszolgáltatottá tette. Emlékeztetem tisztelt képviselőtársaimat azokra a perekre, amelyeket a víziközmű-vagyonnal kapcsolatban folytattak ebben az országban, és sok privatizálásra is került, amelyben most rendet kell egy fontos törvénynek majd tennie, hisz stratégiai kérdés az ivóvíz és az ezzel kapcsolatos szennyvíztisztítási közüzemi közművagyon.
Mélyen tisztelt Képviselőtársaim! Emlékeztetem önöket arra is, hogy egyik reggel úgy ébredtünk, hogy a közművagyonból a víz és a gáz hirtelen eltűnt és privatizálásra került. Megjárta az Alkotmánybíróságot, aztán a polgári kormánynak kellett kártalanítani az önkormányzatokat, mégpedig államkötvény formájában, ezek is hosszú perek kapcsán valósultak meg. Mind megspórolható lett volna, ha annak idején bármely kormány, amely az elmúlt 21 évben kormányzott, ezt egy ilyen fontos és sarkalatos törvényben szabályozta volna. Úgy gondolom, ami maradt még, azt a nemzeti vagyont ez a törvény biztonságba helyezi, és minden olyan fontos szabályt megalkot, alapelvet rögzít, amelyek ezzel kapcsolatban, e nemzeti közvagyonnal kapcsolatban fontosak lehetnek.
Említeni szeretném még a múltat illetően a bankszektor privatizációját, a Malévot, a MÁV-Cargót, és különböző olyan nemzeti vagyontárgyakat, amelyek szintén a vagyon felélését jelentették, mégpedig a nemzeti vagyon felélését jelentették az ország számára. Mennyivel egyszerűbb körülmények között lehetnénk, hogyha ezek a vagyontárgyak még kizárólagosan a magyar kormány tulajdonában lennének!
Meg szeretném említeni azt a különlegességet is, hogy 21 oldalból áll a törvényjavaslat. Sajnos ehhez a 21 oldalhoz 21 év kellett. A törvény 21 gépelt oldalt tartalmaz, és 21 év alatt nem sikerült megoldani a vagyonnyilvántartást, az egységes és transzparens, átlátható vagyonnyilvántartást. Ezt nem sikerült az eddig volt kormányok egyikének sem megalkotni, úgyhogy a vagyonnyilvántartás ma Magyarországon nem egységes és nem átlátható. 2012-re készül majd el az a vagyonnyilvántartás, amelyet bármely állampolgár leellenőrizhet, megnézhet és tájékozódhat e tekintetben.
Mélyen tisztelt Hölgyeim és Uraim! A nemzeti közvagyonnal kapcsolatos törvényjavaslatot a számvevőszéki bizottság 17 igen szavazattal, 3 nem szavazat ellenében általános vitára alkalmasnak találta.
Hölgyeim és uraim, köszönöm megtisztelő figyelmüket, és kérem, támogassák e fontos sarkalatos törvény megalkotását. Nagy szükség van rá.
Köszönöm, hogy elmondhattam. (Taps a kormánypártok soraiban. - Dr. Schiffer András tapsol.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem