DR. STÁGEL BENCE

Teljes szövegű keresés

DR. STÁGEL BENCE
DR. STÁGEL BENCE, a KDNP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Ahogy az a T/5005. számú törvényjavaslat általános indokolásában is olvasható, Magyarország új alaptörvénye a XX. század erkölcsi megrendüléshez vezető évtizedei után új fejezetet nyit a történelemben, ugyanakkor az alaptörvény részét képező átmeneti rendelkezések nem feledkezhetnek meg arról, hogy a békés átmenet ideiglenes alkotmánya sok tekintetben nem adott módot a kommunista diktatúrával kapcsolatos történelmi igazságtételt erkölcs és jogi értelemben egyaránt szolgáló jogi keretek kialakítására.
A KDNP álláspontja szerint hazánk demokratikus jövője szempontjából igenis szükség van a múlttal való szembenézésre, Európa pedig mindaddig nem lesz egységes, amíg nem lesz egységes a történelmi múlt megítélése, amíg nem ismeri el ugyanúgy a kommunizmust, mint a nácizmust egy közös terhes történelmi örökségként, és nem kezdeményez őszinte és mélyreható vitát a múlt század totalitárius rendszereinek bűneiről.
Az elmúlt évszázad ötvenes éveiben Magyarországon ezrek kerültek koncepciós vádak és perek alapján börtönbe, bitófára vagy kényszermunkatáborokba. Az úgynevezett kitelepítetteket pedig minden indoklás és ítélet nélkül hurcolták el, és tartották, dolgoztatták embertelen körülmények között évekig. A kínzások, az éhezés, a betegségek, továbbá a nehéz munka következtében sokan még fogságuk idején meghaltak, mások testileg-lelkileg megrokkantak, s akik még ma is életben vannak, azok többsége is élete végéig viseli e megpróbáltatások nyomait. Ezután következtek még az 1956-os forradalom kivégzettei, bebörtönzöttei és a külföldre menekültek serege.
A XX. század tragikus eseményeivel való szembenézésnek számos vetülete van. A most előttünk fekvő törvényjavaslat a kérdés közjogi rendezését jelenti, hiszen tartalmazza a kommunista diktatúrából a demokráciába való átmenet egyes, korábban rendezetlenül maradt kérdések jogállami rendezését. Örvendetes, hogy a törvényjavaslat célja nem a kommunista diktatúra hatalombirtokosaival szembeni megtorló jellegű bosszúállás, hanem a kommunista múlt valósághű feltárása, hiszen tisztában vagyunk azzal is, hogy a múltjukat megtagadó társadalmaknak nincs jövőjük sem. Ugyanakkor az áldozatokkal, meghurcoltakkal szemben igenis erkölcsi kötelességünk jelen törvényjavaslat elfogadásával a társadalom igazságérzetének biztosítása.
Mindezek alapján a KDNP üdvözli a törvényjavaslat legfontosabb rendelkezéseit, így a politikai nyilatkozatot az átmenetről, továbbá, hogy a kommunista diktatúra törvényben meghatározott vezetői részére az állam által jogszabály alapján biztosított juttatás törvényben meghatározott mértékben csökkenthető, s a csökkentésből származó bevételt a kommunista diktatúra által okozott sérelmek enyhítésére és az áldozatok emlékének ápolására kell fordítani. Nem tekinthető elévültnek azoknak a törvényben meghatározott, a pártállam nevében, érdekében vagy egyetértésével a kommunista diktatúra időszakában elkövetett súlyos bűncselekmények büntethetősége, amelyeket az elkövetéskor hatályos büntető törvény figyelmen kívül hagyásával, politikai okból nem üldöztek.
A kommunista diktatúrával kapcsolatos emlékezet állami megőrzése érdekében nemzeti emlékezet bizottsága működik majd, amelynek feladata, hogy feltárja a kommunista diktatúra hatalmi működését, valamint a kommunista hatalmat birtokló személyek és szervezetek szerepét. A kommunista diktatúra működésének valósághű feltárása és a társadalom igazságérzetének biztosítása közérdek. A kommunista diktatúra hatalombirtokosai igenis közszereplőnek minősülnek, és a közérdek érvényesítése érdekében a kommunista diktatúra hatalombirtokosai a diktatúra működésével összefüggő szerepükre és cselekményeikre vonatkozó tényállításokat, a szándékosan tett, lényegét tekintve valótlan állítások kivételével igenis tűrni kötelesek, az e szerepükkel és cselekményeikkel összefüggő személyes adataik nyilvánosságra hozhatók.
Tisztelt Képviselőtársaim! A kommunizmus határozott, egyöntetű elítélése a mai napig nem történt meg az uniós intézmények szintjén sem. A Szocialista Internacionálé mellett olyan liberális pártok sem támogatják az egyértelmű megfogalmazást a kommunizmussal kapcsolatban, amelyek ódzkodnak mindenfajta egyértelmű állásfoglalástól, és akkor még nem beszéltünk az úgynevezett kettős mércéről, ami különbséget próbál tenni diktatúra és diktatúra között. Jól emlékezhetünk arra, amikor az Emberi Jogok Európai Bírósága 2008 nyarán közzétett ítélete szerint más önkényuralmi jelképekkel ellentétben a vörös csillag használatának tiltása már nem indokolt. Tudomásul kell venni, hogy Európa sok népe számára a vörös csillag olyan jelkép, amely éppen egy ilyen politikai uralom vészterhes időszakát idézi fel.
Magyarországon néhány évtizeddel ezelőtt sokan életüket kockáztatták és áldozták is fel azért, hogy megszabadítsák hazájukat a mindent elárasztó, még az állami zászlót is elcsúfító, a rémuralmat idéző vörös csillagoktól. A rendszerváltáskor a demokratikus államok közösségéhez történő csatlakozásunk idején úgy gondoltuk, hogy a tömeggyilkos önkényuralmi rendszerek örökségének mindenfajta megjelenése ellentétes az új Európa közös alapértékeivel. Az önkényuralmi jelképekhez fűződő történelmi örökségünk tükröződik vissza számos jogszabályunkban, így például a Btk.-ban is, ám egy átfogó, közjogi rendezés a mai napig váratott magára.
Tisztelt Képviselőtársaim! Amíg saját magunk nem rendezzük a kommunista diktatúrához fűződő terhes örökségünket, addig ne várjuk, hogy Európa diktatúrával nem érintett, szerencsésebb történelmi sorsú nyugati felén megértsenek bennünket; addig nem fogják megérteni, hogy mi miért teszünk egyenlőségjelet a horogkereszt és a vörös csillag közé, addig nem fogják megérteni, hogy diktatúra és diktatúra között nincs különbség. A diktatúra kiszolgálói minden rendszerben ugyanazokat a bűnöket követték el, amelyekkel igenis elszámolni tartoznak. Nézzünk tehát szembe történelmi múltunkkal, ne legyünk következmények nélküli ország, tegyük egyértelművé a demokratikus értékek melletti kiállásunkat!
Mindezek alapján a KDNP támogatja a törvényjavaslat elfogadását. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem