DR. DOROSZ DÁVID

Teljes szövegű keresés

DR. DOROSZ DÁVID
DR. DOROSZ DÁVID, az LMP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! Engedje meg, miniszter úr, hogy először a dicséret hangján szóljak. Az anyag nagy részével egyet tudunk érteni, és az anyag nagy része megfelelő módon, magas szakmai színvonalon - más minisztériumoknál sajnos nem jellemző módon - lett előkészítve és lett beterjesztve, ezt köszönjük szépen, és ehhez gratulálni tudunk. Viszont van néhány olyan problémánk, ami az összkép szempontjából rontja számunkra ezt az összképet, és aminek következtében sajnos a végén nem fogjuk tudni támogatni ezt a javaslatot, és a zárószavazásnál nemmel fogunk szavazni.
Az első és legfontosabb az, amire már miniszter úr utalt is, a polgári szolgálat, illetve annak eltörlése. Ez számunkra nem elfogadható, és úgy gondoljuk, hogy ez alapvetően hozzátartozik egy modern európai demokráciához, ennek a lehetőségnek a további fenntartása. Erre vonatkozóan, ahogy említette miniszter úr, módosító javaslatot nyújtottunk be. Ha ezt az alaptörvény nem teszi lehetővé, akkor finoman fogalmazok úgy, hogy az alaptörvénynek mi nem vagyunk a legnagyobb rajongói, és további hibákat is látunk benne.
Azt még szeretném itt elmondani, főleg a jegyzőkönyv számára, hogy téves sajtóhírek jelentek meg, hogy a sorkatonaság visszaállításáról szó lenne ebben a javaslatban. Látjuk, hogy erről nincsen szó, ennek nagyon örülünk, és csak a jegyzőkönyv számára elmondom, hogy a Lehet Más a Politika sem most, sem a jövőben nem fogja támogatni a békeidőben való hadkötelezettség visszaállítását.
Új feladatként jelent meg a katonai és a magyar múlt katonai hősei síremlékeinek ápolása, ezt üdvözöljük, ez kifejezetten egy olyan feladat, aminek a honvédség eleget tud tenni, egy megfelelő feladat a Magyar Honvédség számára, és ez kifejezetten egy olyan feladat, amely nagyon fontos, és amelyre nagyobb figyelmet fordítani, illetve minél nagyobb figyelmet kell fordítani a jövőben.
Új feladatként jelent meg a közmunkaprogramban való részvétel, amelynek a konkrét megvalósulását ez a törvény nem tartalmazza. Itt esetleg a zárómondataiban kíváncsiak lennénk, hogy milyen elképzelések vannak erre. Jelenlegi formájában, amit látunk, illetve ahogy ez a koncepcióban, illetve az anyagban szerepel, ezt nem tudjuk támogatni. Utaltam Afganisztánra, ahol a PRT-k látnak el ilyen feladatot, amelynek kifejezetten az a létjogosultsága, hogy ott egyszerre kell újjáépítési feladatokat és katonai feladatokat ellátni, hiszen ott kint háború van. Magyarországon, hál’ istennek, ha jól tudom, egyelőre csak az adósságok ellen, illetve a költségvetési hiány ellen indítottunk háborút, én nagyon remélem, hogy másfajta háborúra nem számítunk, éppen ezért a Lehet Más a Politika ezt a megoldást nem tudja támogatni. Mi éppen a héten hoztuk nyilvánosságra azt a közmunkaprogram-javaslatunkat, amelyik egy megfelelő, az emberek tízezreit a munka világába visszaterelni tudó javaslatot fogalmaz meg, amely egy valódi, használható közmunkaprogramot fogalmaz meg, hiszen egyetértünk abban, hogy a munkahelyek számát, illetve a munkában részt vevők számát növelni kell.
Összefoglalva: a törvényjavaslat nagy többségével egyetértünk, viszont ez a két kiemelkedő változás, tehát a polgári szolgálat eltörlése, illetve a közmunkaprogramokban való honvédelmi részvétel szerintünk olyan lehetőségeket nyit meg, illetve olyan változásokat hoz be, amelyek hosszú távon nem szolgálják hazánk érdekeit, így a zárószavazásnál, amennyiben az erre vonatkozó módosító indítványainkat nem fogadják el, nem fogjuk tudni támogatni a javaslatot.
Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem