KORONDI MIKLÓS

Teljes szövegű keresés

KORONDI MIKLÓS
KORONDI MIKLÓS (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! A “Merjünk nagyok lenni” sorozatom második részében I. László királyunknak szeretnék emléket állítani, aki 1046. június 27-én született Lengyelországban I. Béla magyar király és Richeza lengyel hercegnő házasságából, bátyja, Géza pedig 1044-ben látott napvilágot. A cserhalmi ütközetben mindketten I. Salamon oldalán harcoltak a besenyők ellen. Tettei legendává emelték a 22 éves Lászlót, amikor az úzok, a fekete kunok betörtek hazánkba, és a Kerlés melletti döntő ütközetben egy kun harcos elrabolt egy magyar leányt, majd üldözőbe vette, legyőzte és kiszabadította.
Vallásos lelkületét anyjától, a vitézséget atyjától örökölte. Bátyja, I. Géza 1074-1077 között uralkodott, majd hirtelen meghalt. László 1077-ben lett Magyarország királya. Nevéhez fűződik Horvátország és Szlavónia meghódítása.
László idején állandó veszélyt jelentettek a Délkeleti-Kárpátokon túl lakó kunok. Nagy veszélyt jelentett a kunok 1091. évi betörése, mert a király akkor éppen Horvátországban tartózkodott. Az ellenség végigpusztította az ország keleti részét, rengeteg rabot és zsákmányt hurcolva magával. Hallván az ország veszedelmét, László visszasietett népe védelmére. Szerencsére még idejében sikerült a kunokat utolérnie, és egy ember kivételével az egész sereget megsemmisítette vagy fogságba ejtette.
A sok, hazánk ellen irányuló támadás miatt László úgy döntött, hogy megerősíti az országhatárokat. Családokat telepített a néptelen területekre, majd megszervezte a közigazgatást. Templomokat, kolostorokat építtetett, és megújíttatta az egyházi életet, és megalapította a Szent Jobb apátságot. Befejezte a váci székesegyházat, majd újakat épített Váradon és Gyulafehérváron, létrehozta a zágrábi püspökséget. A kalocsai érseket Bácsra költöztette, az erdélyi érseket Gyulafehérvárra, a biharit pedig Nagyváradra. Átalakította és megszigorította az igazságszolgáltatást.
Közismertek Szent László törvényei, amelyekben nagy hangsúlyt fektetett a tulajdonvédelemre. Uralkodása második évében, 1078-ban Pannonhalmán a papság és az előkelők jelenlétében szigorú törvényeket hoztak a megrendült vagyonbiztonság megerősítésére. Nem kímélték az előkelő és gazdag embereket sem. Legismertebb törvénye, aki egy tyúk értékénél többet lopott, azt fölakasztották, nem volt ritka a kéz-, a fül- és az orrlevágás sem. Azt is büntették, aki a bűnelkövetőt futni hagyta.
László irányította és szabályozta az egyház működését is. 1083-ban I. István királyt, Imre herceget és Gellért püspököt VII. Gergely pápa által szentté avattatta, és ezzel a magyar népnek a saját nemzetéből adott szent példaképeket. 1092-ben összehívta Szabolcs településen a zsinatot, ahol szabályozták a papok házasságát, az egyházi vagyon megtartását és a családi erkölcsös életet.
Sík Sándor piarista tanár, egyházi író a következőket írja Szent Lászlóról: “Szinte állandóan a tenyerén hordja, a kardja élén hordja az életét: minden pillanatban kész odadobni azt az Egyháznak, a hazának, egyeseknek - mindennek és mindenkinek, akikben, amiben azt a két szentséget látja testet ölteni, amelyért élt: a magyar ügyet és az Isten ügyét.”
László királynak erős volt a keze, tetszetős volt a külseje, s miként az oroszlánnak, hatalmas és óriási volt a termete, így a többi ember közül vállal kimagaslott. Számos monda, legenda maradt fenn tetteiről, mint például a tordai hasadék, a Szent László füve, látomása és pénze. Amikor a kun harcos cselt eszelt ki, és elszóratta a rabolt aranypénzt, László katonái a lovukról leugrálva, a csatában nekiálltak azt összeszedni. Ezt látva László az Úrhoz fordult: Uram, te segíts meg, hiszen éretted harcoltam! S ekkor csoda történt. Az Isten a kunok földre szórt aranyát egytől egyik kővé változtatta. Erdélyben e vidéken sokáig mutogatták a különös lapos köveket, amit a nép Szent László pénzének nevezett el.
1095. július 29-én egy kisegítő csehországi hadjáratban megbetegedett és elhunyt. A somogyvári apátság templomában temették el, s majd csak 1114-ben, Kálmán király halála után II. István király vitette át Nagyváradra, a Szent László által alapított templomba. III. Celestin pápa 1192-ben szentté avatta.
Szent László az Árpád-ház egyik legnépszerűbb királya volt. A jeles uralkodónk hősi tetteivel és erényes életével kivívta kortársainak elismerését is. Mi, magyarok méltán tartjuk őt az egyik legnagyobb királyunknak.
Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem