DR. SZÓCSKA MIKLÓS

Teljes szövegű keresés

DR. SZÓCSKA MIKLÓS
DR. SZÓCSKA MIKLÓS nemzeti erőforrás minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Köszönöm a kérdést, és a válaszadásra adott időn belül megoldással nem, de azzal szolgálhatok, hogy mi is megnéztük a problémát. A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége a tárcát is megkereste problémájuk megoldásának előmozdítása érdekében. Az az igazság, hogy értjük és látjuk az általuk jelzett problémákat, és a különböző fogyatékkal élő emberek hátrányainak enyhítése, önálló életvitelének, társadalmi életben való aktív részvételének elősegítése elengedhetetlenül fontos részét képezi feladatainknak. Azt is tudjuk, hogy a gyógyászati segédeszközök más területén rendelkezünk tartalékokkal, tehát ha az általunk most megkezdett elemző munka igazolja, hogy ez egy 10-20 millió forintos nagyságrendű forrással kezelhető probléma, akkor ezt mi kezelni fogjuk tudni a belső tartalékok visszaforgatásával. Tehát ha ez tényleg akkora, akkor ez nem fog gondot okozni a számunkra.
Annyit azért jeleznék, hogy a vakok fogyatékossági támogatására és személyi járadékára 2011-ben 31,3 millió forint költségvetési előirányzat áll rendelkezésre a tavalyi 30,4 millió forinttal és a korábbi 30,1 millió forinttal szemben. Látjuk mi is azt az OEP-től kapott tájékoztatás szerint, hogy az elmúlt két évben támogatásba történő befogadási kérelem a vakok és gyengén látók segédeszközeinek tekintetében nem érkezett. Tehát mi is feltételezzük, hogy esetleg ez a magas díj az, ami visszatartja a befogadási kérelemtől a szállítókat, és elenyésző az ilyen eszközökre beérkezett egyedi méltányossági kérelmek száma is, például az elektronikus nagyító egy ilyen tétel. Tehát itt elképzelhető, hogy az érdekvédelmi szervezet nagyobb aktivitása is segíthetné a célzott eszköztámogatást.
Azt tudni kell, hogy az életvitelt segítő eszközök gyógyászati segédeszközökre fordítható előirányzatból történő támogatása csak oly módon történhet, ha az a látássérültek mellett a többi fogyatékossággal élőre is kiterjed, tehát nekünk a teljes hatásspektrumot meg kell vizsgálnunk. Úgy gondoljuk, hogy az életvitelt segítő eszközök beszerzéséhez egy pályázati rendszer nyújthatna segítséget, úgyhogy a hatékonysági elemző munkánkkal el fogunk jutni oda, hogy ezekre a kérdésekre választ adunk.
Köszönöm szépen a kérdést, hogy ezzel ráirányította egy problémára a figyelmünket. (Szórványos taps a KDNP soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem