GÖNDÖR ISTVÁN

Teljes szövegű keresés

GÖNDÖR ISTVÁN
GÖNDÖR ISTVÁN (MSZP): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Három dologról szeretnék beszélni a záróvitában.
Az első. Igaz, hogy az általános és a részletes vita időszakában is az előterjesztők elutasították azokat a javaslatokat, amelyek most 2., 3. és 4. sorszámmal szerepelnek, Latorcai János és Rubovszky képviselő urak által benyújtva, én tisztelettel kérem önöket, kérem az előterjesztőt, változtassák meg az álláspontjukat. Olyan tételeket sorolnak fel itt a képviselő urak, amelyek a mai gyakorlatban elfogadottak, a bíróság ezt alkalmazza. Tehát kérem, hogy ne minősítsék házszabályellenesnek, és fogadják el.
Ugyanakkor tiltakozom az 5., 7., 8., 20. ajánlási pontokban szereplő olyan megfogalmazások ellen, amelyek azt mondják, hogy előrelátható, tehát előrevetíti az árnyékát az, hogy a döntéshozó erősen szubjektív indíttatásból dönthet el kérdéseket, különös tekintettel arra, hogy a 7. és 8. ajánlási pontban már hatalmasra nyitják azt a kaput, hogy mely vállalkozásokat lehet olyannak minősíteni, amelyek kiemelt kezelést igényelnek, vagy mondjuk így, állami garanciával, jogszabályi háttérrel lehet eltulajdonítani és lenyúlni vállalatokat.
Ami tovább ezen az úton már csúcs, hogy a folyamatban lévő ügyekre is alkalmazni lehet. Tisztelt képviselőtársaim, szóval, ezt mindennek lehet nevezni, csak jogbiztonságnak nem. Akkor, amikor egy cégben csődeljárás vagy felszámolás van, és a bíróság már kijelölte a megfelelő munkát elvégző embereket, ebben az esetben ez a beavatkozás valóban abszurd.
Szeretném kérni, én azt gondoltam, hogy Rogán képviselő úr egyik módosító indítványa, a 12. számú valójában reagál arra a felvetésünkre, amelyet elmondtunk a részletes vitában: túlontúl bürokratikus, és fölöslegesnek érezzük azt, hogy azoknak a hitelezőknek, akik már benyújtották korábban az igényüket, a jogos igényüket, abban az esetben, ha egy állami felszámolót jelölnek ki, ezt újra hitelt érdemlően tíz napon belül igazolniuk kell. Nagyon sok hitelező kerülhet abba a helyzetbe, hogy nem vesz tudomást vagy nem jut el hozzá az az információ, hogy itt állami felszámolót jelöltek ki, és ha nem ismétli meg a követelését, akkor elvesztheti azt a kevés részt is, amire még esetleg számíthat ebből a rendszerből. Sajnálatosnak tekintem azt is, hogy számos olyan garanciális elem tűnik el a rendszerből, ami az átláthatóságot biztosította volna a külső szemlélők, a társadalom számára.
Köszönöm szépen a figyelmet, elnök úr. (Taps az MSZP padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem