ROMÁN ISTVÁN

Teljes szövegű keresés

ROMÁN ISTVÁN
ROMÁN ISTVÁN (Fidesz): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Az elmúlt néhány hónapban több alkalommal is elhangzott, hogy tabudöntögetés folyik ebben az országban, és míg korábban a tabudöntögetést az őszödi beszéd jelentette, addig az elmúlt néhány hónapban a parlament létszámának 200 főre történő csökkentése, a bankadó-válságadó bevezetése vagy például a kettős állampolgárság megszavazása.
(16.00)
Ha megvizsgáljuk a költségvetést, azt láthatjuk, hogy ha nem is tabukat dönt le, de szakít a korábbi irányokkal, szakít azzal a nyolcévnyi költségvetés-tervezéssel és országirányítással, amely az országot a csőd szélére vezette. Csak néhány dolgot említek címszavakban önöknek, amelyekről úgy gondolom, nagyon fontos pozitívuma és üzenete ennek a költségvetési tervezetnek: az egyik az adósságcsapdából való szabadulás, aztán a gyermeket nevelő és adózó embereket segítő adórendszer kialakítása, a közfoglalkoztatás ésszerűbbé tétele és bővítése, valamint a közbiztonság megerősítése. Ha megengedik, ennél az utolsónál időznék néhány gondolat erejéig, ugyanis abban a térségben, ahol jómagam is élek, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a fontosabb kérdések közé tartozik.
Úgy gondoljuk nagyon sokan, hogy a szabálysértési elzárás intézményének a bevezetése sokat javított a közbiztonságon. Ezt nemcsak mint állampolgár mondjuk, hanem nyíregyházi, ibrányi rendőrökkel beszélgetve maguk a rendőrök is elmondják, hogy milyen visszatartó ereje van ennek az intézkedésnek.
A 4130 fő rendőr jövő évben történő szolgálatba állítása, úgy gondoljuk, újabb nagyon fontos lépés lehet a közbiztonság megerősítésében. Nagyon sokan várják, hogy több rendőr legyen az utcákon, a településeken. Azt is tudni kell, hogy az elmúlt nyolc évben olyan szintre jutott a közbiztonság helyzete, hogy vannak olyan települések, hogy például ha temetés van, azt előre jelzik a rendőrségen, mert félnek attól, hogy közben a terményt felszedik a kertekből, a lakásokba betörnek, mint ahogy erre példa is volt már nem egy helyen. Ide jutott a rendőrség állapota. Úgy gondolom, innen nagyon komoly lépést tudunk tenni annak érdekében, hogy ne csak a közbiztonság érzete, hanem maga a közbiztonság is javuljon.
Arról is beszélni kell, hogy ez a költségvetés kényszereket is tartalmaz, az elmúlt nyolc év nyomait magán viseli, de az emberekkel beszélgetve úgy gondolom, ezt maguk az emberek is belátják, és tudják, hogy nagyon sok olyan kényszer van az elmúlt nyolc év után, amelyet egy ilyen újító szándékú kormány sem tud megkerülni. Vidéken erre azt szokták mondani, hogy régi bűnnek hosszú az árnyéka; úgy gondolom, az elmúlt nyolc év munkája még nagyon sokáig árnyékot fog vetni a magyar társadalomra, Magyarország gazdasági helyzetére.
S ha már a gazdasági kérdéseknél tartunk, néhány szót szeretnék erről is mondani. Úgy gondolom, az új Széchenyi-terv bevezetése, a Széchenyi-kártya bővítése, például olyan lehetőségekkel, mint az önerőhitel, beruházási hitel, forgóeszköz-hitel; az adócsökkentés, amelyet a vállalkozások igénybe vehetnek, illetve az a csökkentett adótömeg, amelyet be kell fizetniük a jövő évben; valamint az a fajta közfoglalkoztatás, amely lehetőséget biztosít arra, hogy a vállalkozások a közfoglalkoztatásból is munkaerőt igényelhessenek, ezek a lépések így együtt lehetőséget biztosítanak arra, hogy igenis a foglalkoztatás bővüljön, hogy az emberek úgy lássák, van értelme dolgozni. S azt gondolom, nagyon sok olyan ember van, aki szeretne dolgozni, csak egyelőre a lehetősége nincs meg, hogy akár önfoglalkoztató vállalkozóként, akár pedig valahol elhelyezkedve tudja a saját maga boldogulását megoldani, saját maga és családja életét építeni, de úgy gondolom, ezek az intézkedések így együttvéve ezt segíteni fogják, és ez nagyon jó üzenet az egész ország számára. Ez a legfontosabb ahhoz, hogy ki tudjunk lábalni abból a helyzetből, ahová az elmúlt években kerültünk, s az a fajta árnyék, amely rávetül a következő évekre még, egyre kevésbé borítsa be az ország jövőjét és az emberek mindennapjait.
A költségvetés ebben segíteni fog, és ha az Országgyűlés támogatja és megszavazza, akkor ezek a célok nagyon jó eséllyel megvalósulhatnak.
Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem