DR. HILLER ISTVÁN

Teljes szövegű keresés

DR. HILLER ISTVÁN
DR. HILLER ISTVÁN (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Hölgyeim és Uraim! Az oktatás ügyéről szeretnék néhány szót ejteni a 2011-es költségvetési javaslat tükrében.
Azt kell mondanom, hogy egy sajátos szituáció, egy sajátos helyzet, hogy szinte párhuzamosan futnak a szaktárca, illetve annak maradéka által beterjesztett koncepciók - felsőoktatás, közoktatás - és a kormány által beterjesztett költségvetés tervezete.
Azt kell mondanom önöknek, hogy a szaktörvény-koncepciók és a költségvetés tervezete köszönő viszonyban nincsenek egymással. Ezek egyébként akár az oktatás javát is szolgálhatnák, ugyanis a szakmai koncepciók, amelyekről ezúton ebben a vitában fölösleges szót ejteni, annyi meggondolatlanságot tartalmaznak, hogy a költségvetés, amely viszont nem is támogatja ezeket az elképzeléseket, ilyen értelemben akár helyes célt is szolgálhatna.
Kérem, engedjék meg, hogy egy konkrét példával éljek: a felsőoktatás területén a felsőoktatási törvénynek mondott koncepció a 18 éves korosztály 45 százalékát kívánja az államilag támogatott felsőoktatási helyekre szánni. Ez Magyarországon jelenleg 57 ezer fő körül van, már tudniillik a 45 százalék. Jelen pillanatban 55 ezer az államilag támogatott felsőoktatási hallgatói férőhely. Hogy tehát a koncepció valóra váljék, emelni kellene a jelenlegihez képest.
Ezen koncepcióhoz képest idézem a kormány által beterjesztett törvényjavaslat szöveges részét, fejezeti indoklás 315. oldal: “2011-ben az őszi beiskolázáskor már 50 ezer alá csökken az államilag támogatott új belépő hallgatók száma.” Magyarul: a koncepcióban megfogalmazott növekmény, cél és a költségvetési törvényjavaslatban szöveges részben elhelyezett indoklás teljesen ellentétes irányt mutat, növekmény helyett világos csökkenés, 55 ezerről minimum 50 ezerre, tehát 5 ezer fővel kívánják csökkenteni a létszámot. Az, hogy ez most a költségvetési törvénytervezet és a felsőoktatási koncepció ellentmondása, az teljesen nyilvánvaló. Én egyébként helytelenítem, hogy az államilag támogatott hallgatói létszámot és keretet csökkenteni kívánják, ez egy rossz irány.
Hasonlóképpen a közoktatás tervezetében önök nem szólnak róla, következésképpen befejezettnek nyilvánítják a nemzeti iskolafelújítási programot. 350 közoktatási intézményt, iskolát újítottunk, újítunk fel, önök közül a tisztelt frakciójukban számos polgármester ül, hetente adnak át olyan iskolákat, amiket mi újítottunk fel, miközben arról beszélnek, hogy romokban az ország. Ez különösképpen akkor izgalmas, amikor ugyanabban a beszédben hangzik el, hogy romokban az ország, amikor az adott helyen az új, felújított iskola átadásáról van szó.
Ami az önkormányzati közoktatás költségvetési tervezetét jelenti, tehát tisztelettel kérem, pontosan fogalmazok: az oktatásügyön belül, a közoktatáson belül az önkormányzati közoktatás számait ha nézzük, akkor az a helyzet, hogy ez 2010-hez képest 6 milliárd 777 millió forinttal csökken, egészen pontosan a kistérségi támogatás nélkül ez 2010-ben 398 milliárd 842 millió 700 ezer volt, önök pedig 392 milliárd 65 millió 700 ezer forintot terveznek. Ez nominálisan 1,7 százalékos csökkenés, reálértékében az önök által tervezett inflációt figyelembe véve, 5,2 százalékos csökkenés az önkormányzati közoktatási költségvetésben. Ez a valóság a számok nyelvén, tisztelt kormánypárti képviselők.
Az a helyzet, hogy az, amit elmondanak szövegben, amit megfogalmaznak koncepcióban, és aztán ami szerepel a költségvetésben, éles ellentmondásban áll egymással, úgy a felsőoktatás területén, mint a közoktatásban, különösképpen az önkormányzati közoktatásban. Önök az önkormányzati közoktatásra kevesebb pénzt szánnak, mint 2010-ben a mi kormányunk megvalósított, feldúlják a nemzeti iskolafelújítási programot, de azért lecsengőben még átadnak több tucat általunk felújított közoktatási intézményt.
Szeretném, hogyha azt folytatnák, amit az előzőekben elmondanak, szeretném, ha azt folytatnák a felsőoktatásban, amit egyébként szavakban megfogalmaznak, tudniillik hallgatói, államilag támogatott keretszámemelést, miközben itt írják le a saját költségvetésükben, szó szerinti idézet, hogy csökkenteni kívánják. Az önök gondolatai, koncepciói és a költségvetésben leírtak saját fogalmazásuk szerint éles ellentétben áll egymással.
Ezért ez a költségvetés elfogadhatatlan. Köszönöm szépen. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem