SZABÓ IMRE

Teljes szövegű keresés

SZABÓ IMRE
SZABÓ IMRE környezetvédelmi és vízügyi miniszter: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Nem lebecsülve a felvetett problémát, rá kell mutassak arra, ahogy kérdésében ön is elmondta, sokkal nagyobb mezőgazdasági területen van lehetőség az öntözésre, mint amennyien élnek is ezzel. A kihasználtság növelése az időjárási helyzet mellett elsősorban a mezőgazdasági termelés költségeinek megtérülésétől és így a termelői döntésektől függ.
Amint az egy szóbeli kérdésre adott válaszban is elhangzott, tárcánk részéről hosszú évek óta törekszünk olyan vízgazdálkodási gyakorlat kialakítására, amely nem csupán az árvizek elleni védekezést szolgálja, hanem lehetővé teszi a rendelkezésre álló vízkészlettel való racionális gazdálkodást is. Ennek megfelelően az árapasztó tározók olyan műszaki megoldással kerültek, illetve kerülnek kialakításra, amely biztosítja, hogy már a kisebb árhullámok is hozzájárulhassanak a mezőgazdaságilag művelhető területek öntözéséhez. Ugyanakkor tárcánk jogszabályi háttérrel is igyekszik támogatni az öntözést. Az öntözésre használt víz esetében például nem kell vízkészletjárulékot fizetni. Kezdeményeztük, hogy ilyen esetekben a felügyelőségek gyorsított eljárással engedélyezzék a vízjogi engedélyezési eljárásokat. Vízügyi igazgatóságaink pedig gyorsított adatszolgáltatással, tanácsadással, ügyintézéssel segítik az öntözési, üzemeltetési szerződések megkötését.
Magyarország vízgazdálkodási koncepciója egyébként szorosan igazodik az Unió vízkeret irányelvéhez, amelynek előírásai szerint 2015-ig kell jó, fenntartható állapotba hozni a felszíni és a felszín alatti vizeket. Ezért az uniós tagországoknak saját vízgyűjtő-gazdálkodási tervet kell készíteniük.
A társadalmi konzultációban kiérlelt dokumentum célja pedig az, hogy a megoldandó kérdésekre összpontosítva segítse a tervezést. A vízgyűjtő-gazdálkodási terv véglegesítése az ország egész területére, ezen belül az ön által is említett vízgyűjtőkre éppen most, napjainkban folyik. A tervezés során 2009. június vége és szeptember közepe között több mint 60 helyi részvízgyűjtő és országos szintű fórumra került sor. Az írásbeli véleményezésre november 18-ig volt lehetőség. Az egész országra elkészülő vízgyűjtő-gazdálkodási terv olyan megoldásokat tartalmaz majd, amelyek segítségével megteremthető a fenntartható vízhasználat, a vízi ökoszisztémák védelme, az árvizek és aszályok hatásának mérséklése.
Kérem képviselő urat, hogy válaszomat elfogadni szíveskedjék. (Szórványos taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem