BAJNAI GORDON

Teljes szövegű keresés

BAJNAI GORDON
BAJNAI GORDON miniszterelnök: Köszönöm szépen. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Az a kérdés, hogy melyik meccset nézzük. Mert azt gondolom, ha ön körbenéz Európában vagy a világban, akkor talán észreveszi, hogy kicsit - túlnyomóan - nedves időjárás van, lehet így mondani talán, meteorológiai nyelven, hogy van itt egy világválság. Egy olyan világválság, ami az 1930-as évek óta nem érte el a világot és Európát, benne Magyarországot sem.
Egy ország helyzetét, gazdaságát mindig ahhoz képest lehet és szabad vizsgálni, hogy milyen környezetben működik. Ehhez képest nem tudom, ön milyen újságokat olvas - lehet, hogy ez a különbség közöttünk -, én azt olvasom mindennap, hogy a korábbi időszakhoz képest egyre több pozitív hír jelenik meg Magyarországról. (Közbeszólás a Fidesz és a KDNP padsoraiból.) Míg önök nagyon sokszor elmondták azt, hogy Magyarország az utolsók között kullog, most azt látom, hogy egyre több rangsorban Magyarországot kezdik kilátásai alapján előrehelyezni.
Azt mondja, hogy mikor vezetjük be az eurót. Nos, éppen most írta, nemrég az egyik legtekintélyesebb amerikai bankház, a JP Morgan, hogy Magyarország lehet az első a közeljövőben, amely a lengyel, cseh és magyar trió közül képes lehet bevezetni az eurót az alapján a nagyon szigorú, prudens gazdaságpolitika alapján, amit most folytatunk, ami alapján jövő héten önök szavazhatnak arról, hogy támogatják-e azt a 3,8 százalékos hiányt, ami Magyarországot Európa negyedik legkisebb költségvetési hiányú országává teszi. És ha önök esetleg úgy döntenének, hogy jövő héten ezt támogatják, és nem a 7,5 százalékos hiányt fogják támogatni, akkor tehetnek azért, hogy Magyarország teljesítse a maastrichti kritériumokat minél előbb, a 3 százalékos hiányt, ami az euró bevezetéséhez kell.
De ha a munkanélküliségről beszél, akkor Magyarország lényegében az európai átlagon van. Az európai átlag most éri el a 10 százalékot, Magyarország 10,3 százalékon van.
A helyzet tehát mindenhol rossz, de Magyarország már most, a válság közepén megteszi azt, amivel mások a következő években fognak bajlódni, ezért a mi kilábalásunk sokkal gyorsabb lesz.
Köszönöm szépen. (Taps az MSZP padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem