DR. GARAI ISTVÁN LEVENTE

Teljes szövegű keresés

DR. GARAI ISTVÁN LEVENTE
DR. GARAI ISTVÁN LEVENTE (MSZP): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Ház! Köszönöm a szót. Nem először szólok napirend után, illetve volt azonnali kérdésem is. Nyilvánvalóan a segítőkészség mértékét, az aktuális kérdéseket, problémákat és az elmúlt hét eseményeit szeretném összegezni, de nagyon röviden az előzményekre utalnék.
Három hete itt a Parlament falai között minden érdekeltet sikerült egy asztal mellé leültetni, és ott nagyon sok mindenben megegyeztünk - tulajdonosok, állami szervek, bankok és mindenki, aki ebben érdekelt - abban, hogy ez egy stratégiai ágazat, erőművi berendezésekről van szó, igazából egyetlen olyan cég, amely erre képes Magyarországon, igen jelentős exportpiaccal, tehát stratégiai cég, üzem, ennek megfelelően az életben tartása, megfelelő működőképességének a fenntartása, mondhatni azt, hogy államérdek, költségvetési érdek. Nem utolsósorban a beszállítókat is figyelembe véve mintegy 500 család életkörülményeit alapvetően meghatározó üzemről van szó, és Kiskunfélegyháza városának is alapvető érdeke, hogy mondhatni, a város legnagyobb üzeme sikeres legyen úgy, mint az elmúlt években, évtizedekben volt.
Mindenki tette a dolgát az elmúlt hetekben, a cégtulajdonosok, a menedzsment, az érintett bankok, minisztériumok, az APEH, a különböző bankok, elsősorban az Magyar Fejlesztési Bank.
(23.10)
Ezen belül megszületett egy aktualizált üzleti terv a potenciális piac és a jelentős megrendelések ébren tartására, fenntartására, kielégítésére. Hát, nyilván ennek a negatív esetleges hatását nem is akarom ecsetelni, mert ha nem így volna, akkor ezen potenciális piacok elvesztése is fenyegető lenne. Azt kell mondjam, hogy Indiától Közép-Amerikáig nagyon komoly piacai voltak, vannak és remélem, hogy lesznek is ennek a cégnek.
Ennek az üzleti tervnek és az egyéb ilyen dolgoknak az értékelése, aktualizálása nyilvánvalóan a tulajdonosok, a menedzsment és a Magyar Fejlesztési Banknak ebben a konstellációban volt a feladata, illetve jelenleg is olyan információim vannak, hogy többé-kevésbé ez oké, megfelelő irányban haladnak a dolgok, az egyeztetések.
Nagyon lényeges dolog - mert itt azért az adófizetők pénzéről van szó, amikor bármilyen állami támogatást kilátásba helyezünk -, hogy a különböző biztosítékok kidolgozása az elmaradt adó- és járulékbevételek átütemezésére a gazdasági ésszerűség - hangsúlyozom - és a törvényesség maximális szabályainak, betartásának megfelelően megtörténjen. Ez szintén a menedzsment, a tulajdonosok és az APEH dolga. Ők teszik a dolgukat, én úgy tudom a legfrissebb információk szerint is, hogy igazából az elvi megegyezésen túlmenően a megfelelő taktikai, stratégiai és mindennapi lépések is elkezdődtek, illetve folyamatban vannak.
Természetesen, amikor a törvényességi és a gazdasági ésszerűségről szóltam az előbb, nyilván nem kell nagy matematikai tudás ahhoz, hogy ha valami komoly probléma lenne, akkor aztán futhatna a költségvetés, az APEH és a bankok is a pénzük után, tehát nem gondolnám azt, hogy bárkinek érdeke volna ezt a folyamatot megakasztani. Aki pedig ellene tesz, vagy restséggel hátráltatja ezt a folyamatot, akár a menedzsmenttulajdonosok vagy bármilyen állami szervezet szintjén, annak majd vállalni kell a megfelelő következményeket, nem tudom, majd egy ikszedik napirend utáni felszólalás vagy bármilyen más kérdés formájában, ha odáig eljutunk.
De a dolgozókról se feledkezzünk meg! Minimális fizetési előlegért dolgoznak augusztus óta, ezért őnekik köszönet jár. Köszönet jár azért is, hogy igen kulturáltan a munkásöntudatot és a munkásérzést kifejezve, hogy övék ez a gyár, ők dolgoznak ezért, nagyon kulturált módon figyelmeztető sztrájkot tartottak úgy, hogy ezzel a vállalkozás, a cég jelenét és jövőjét semmilyen módon nem veszélyeztették. Köszönet érte.
Megtörtént a fentiek értelmében az elvi megállapodás a cég életben tartására, stratégiai és egyéb lépések, megfelelő gyakorlati tennivalók kidolgozására és megtételére, ami segítséget és lehetőséget ad arra, hogy 1,4 milliárd folyamatban lévő megrendelést teljesítsenek, és a 3,15 milliárdos állami forgóeszközhitel-garancia is elérhető közelségbe jusson. Ugyanakkor kiemelem az időfaktor jelentőségét. A dolgozók elmaradt bérének, juttatásainak fedezetét minél előbb fel kell szabadítani nyilván a megfelelő pénzügyi technikának megfelelően, mert a munkabéke alapvető feltétele, hogy ezek a kedvező folyamatok a későbbiekben tovább történjenek.
A már említett sokmilliárdos potenciális rendelésállomány realizálásához - ami ezen a héten, hála a jó istennek, szintén aktuális tennivaló - a rendezett pénzügyi háttér megteremtése szintén alapvető feladat. Mindezek miatt tisztelettel és jóhiszeműen sürgetem mindazoknak a tevékenységét, akik ebben érdekeltek, és akkor köszönetet mondok ezért a tevékenységért, vagy ha ez a kooperáció nem olyan mértékben vagy ütemben történik, mint ahogy arra szükség lenne, hát akkor bizony a későbbi órákban újra találkozunk a Parlament falai között, vagy ha ez kevés, akkor megfelelő médiafelületet nyitok az ügy megoldása érdekében.
Nagyon szépen köszönöm a lehetőséget, hogy szólhattam. (Taps az MSZP soraiból.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem