BAJNAI GORDON

Teljes szövegű keresés

BAJNAI GORDON
BAJNAI GORDON miniszterelnök: Tisztelt Képviselő Úr! Valóban, tavaly a gazdasági csúcson volt még miniszterként lehetőségem, hogy a reálgazdaság válságának kezeléséről beszéljek, és ott én magam is azt mondtam, hogy az európai uniós forrásokat látom olyan eszköznek, hogy míg más országok a deficit elengedésével, a hiány növelésével kell hogy gazdaságukat megpróbálják kármenteni vagy szinten tartani, addig Magyarország az export visszaeséséből fakadó elkerülhetetlen recessziót valamelyest az európai uniós források segítségével tudja majd kiváltani.
(15.30)
Én azt gondolom, hogy ebből a szempontból Magyarországnak nincs oka szégyenre. Magyarországon a 7000 milliárd forintból - szemben az ön által mondott adatnál - eddig 600 milliárd forintot fizettünk már ki készpénzben az igénylők, a pályázók számára. Az európai uniós forrásokból számos programot indítottunk, amely kifejezetten a válságkezelést célozza. Csak példaként mondom, ilyennek tekintem azt a programot, amely a hazai forrásokat kiváltva és felváltva azt támogatja, hogy öt nap helyett csak négy napot dolgozzon egy cég, amikor nincs kereslet, egy napig pedig képezzük az alkalmazottait. Ezzel meg lehet tartani a munkaerőt. Ez a forrás is részese annak a 70 ezer munkahelynek, amelynek a megtartásához már eddig támogatást nyújtottunk.
De a válság hatására a kormány, az akkori kormány úgy döntött az én javaslatomra, hogy csoportosítsuk át az európai uniós forrásokat. 111 milliárd forintot csoportosítottunk át a gazdasági operatív programon belül arra a célra, hogy kis- és középvállalkozások juthassanak több forráshoz.
Ezzel azt értük el, hogy amikor a Bizottság ezt már ez év augusztusában jóváhagyta, újra meg tudtuk nyitni azt a nagyon népszerű pályázatot, amelyet többszörösen túljegyeznek a pályázók, amely technológiai beruházásokat támogat. Ez éppen azt mutatja, hogy a vállalkozások látnak esélyt, és látnak reményt, hiszen olyasmire pályáznak, ami beruházás, és a jövőről szól. És éppen a válság hatására tettük meg azt, hogy a vállalkozóknál 40 százalékos előleget fizetünk ki az uniós pályázatokból, ezzel kiváltjuk azokat a forrásokat, amelyek a hitelszűke miatt kiesnek. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.)
Ez csak néhány példa arra, hogy hogyan próbáljuk segíteni a gazdálkodást az európai uniós források segítségével már most. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem