HÓNIG PÉTER

Teljes szövegű keresés

HÓNIG PÉTER
HÓNIG PÉTER közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Az egyes közlekedési törvények módosításáról szóló törvényjavaslathoz az általános vita lezárásáig 12 módosító indítvány érkezett, amelyek szakmapolitikai egyeztetése a kormány részéről a múlt héten, november 20-án megtörtént. Ennek alapján a kormány támogatni tudja Orosz Sándor és képviselőtársainak a vasúti, illetve a buszos törvényre vonatkozó 4. és 15. számú indítványát, amellyel kiegészítenék a törvényekben található meghatározásokat a magyar közlekedéspolitika fenntartható fejlődésére vonatkozó utalással, ezáltal a törvények elemévé teszik a közlekedéspolitikával való összhangot.
Ugyanígy támogatható Gazda László képviselő úr 14. számú módosító javaslata is. Ebben a vasúti törvényben a vasúti építményekkel kapcsolatos építésügyi engedélyezési eljárásokra vonatkozó felhatalmazó rendelkezéseket javasolta kormányrendeleti szintre emelni az építési törvénnyel való összhang megteremtése érdekében. Emellett kisebb szövegpontosításokat is javasolt, amiért ezúton is szeretnék köszönetet mondani.
Szintén támogatni tudjuk Kiss Ferenc képviselő úr 7. és 8. számú módosító indítványait, amelyekből egyfelől a közúti közlekedési törvényben az oktatókra vonatkozó részt egészíti ki, másfelől a buszos törvénybe illeszt egy, az Európai Unió közszolgáltatási rendeletére való hivatkozást, amely egyértelmű kapcsolatot teremt a hazai és az uniós szabályozás között.
Nem találkozott a kormány egyetértésével Lakos Imre képviselő úr két indítványa, mivel az egyik esetben a javaslat ellentmond az EU vonatkozó közszolgáltatási rendeletének.
(21.30)
A másik esetben pedig a javaslat a hazai buszközlekedésben a távolsági közösségi közszolgáltatás rendszerét alapjaiban sérti, ellentétes a Volán-társaságok közszolgáltatási szerződésében szereplő jogosultságokkal.
Több olyan módosító indítvány is volt - a 9-13. számú javaslatok -, amelyek a vasúti törvény számos részletét pontosítanák. A kormány jelen formájában nem, de kapcsolódó módosító indítvánnyal a javaslatokat támogathatónak tartja. A pontosítást azért tartjuk szükségesnek, mert a szövegezése több esetben nem felel meg a hatályos jogszabályoknak, habár a módosító javaslatok céljait és szándékait a kormányzat érti és elfogadja.
Végül ezúton szeretném megköszönni a képviselő uraknak észrevételeiket és pontosító javaslataikat, és kérem a tisztelt Országgyűlést, hogy a jövő héten sorra kerülő szavazások során a kormány álláspontját támogatni szíveskedjenek.
Köszönöm a figyelmet. (Taps az MSZP padsoraiból.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem