KÁRPÁTI TIBOR

Teljes szövegű keresés

KÁRPÁTI TIBOR
KÁRPÁTI TIBOR (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! A probléma nem itt kezdődik. A probléma ott kezdődik, hogy öt éve nem tudták szakemberek elmagyarázni az ott élő embereknek, hogy majd mit fog jelenteni a tájgazdálkodás, amit itt végezhetnek. Ők csak azt látják, hogy bekerítik a földjeiket gáttal, majd utána korlátozzák, mert még senki nem tudta megmagyarázni, hogy mit jelent az, hogy nem lehet kémiai talajjavítást végezni, hisz a műtrágyázás is kémiai talajjavítás, és anélkül ma nem lehet megélni, illetve, ha nem lehet valamit csinálni, akkor azért támogatást sem kapnak, és ezek a területek az ország legszegényebb részei, ahol a földből alig-alig tudnak megélni, más munkalehetőség nincs. De ebben a pillanatban ők azt érzik, nem az ő döntésükre, de korlátozzák a működésüket, a földjüket majdnem kisajátítják, hisz meghatározzák, hogy mit lehet meg mit nem lehet rajta végezni.
Ők úgy gondolják, előbb bizonyítsák be azt, hogy ezeken a területeken lehet a megélhetésüket biztosító, gazdaságos tájgazdálkodást folytatni, és ha ezt bebizonyítják - mert még erre sincs semmilyen projekt, csak irodalmi javaslatok vannak, előterjesztések erre -, ha látni fogják, higgyék el, hogy ők fognak először áttérni erre, ha az gazdaságosabb. Vagy dolgozzuk ki annak a rendszerét, hogyan tudnak jobb feltételekkel majd itt dolgozni, és akkor határozzuk, akkor korlátozzuk! Mi úgy gondoljuk, miután nem valósult meg a Vásárhelyi-tervnek a vidékfejlesztést jelentő része, amely jobb helyzetbe hozná az ott élő embereket, ők úgy gondolják, addig ne korlátozzák a tevékenységüket, vagy pedig sajátítsák ki a földet, vagy adjanak neki más állami területet, ahol a hagyományos tevékenységet folytatni tudja.
Én úgy gondolom, ezek az alapvető kérdések, és úgy gondoljuk, ha most a törvényből kihagyjuk ezeket a korlátozásokat, az arra illetékes szakemberek vagy minisztériumok tevékenységét fölgyorsítja, hogy kidolgozzon egy olyan kódexet, egy olyan eljárást, hogy hogyan lehet ezen a több tízezer hektár területen majd megélhetést nyújtó tevékenységet folytatni.
Köszönöm szépen. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem