ÉKES JÓZSEF

Teljes szövegű keresés

ÉKES JÓZSEF
ÉKES JÓZSEF (Fidesz): Köszönöm, elnök úr, a szót. Figyelve a vitát, tényleg meg kellene különböztetni, amit Ángyán professzor úr is elmondott a maga részéről, és Velkey Gábor is erre próbálta a hangsúlyt fektetni, hogy az árszabályozó, a záportározó vagy a rendes tározó között azért általában különbség van. Ha most megnézzük a helyzetet, jó példa Törökország, Anglia egyes részei, Dánia egyes részei, micsoda hatalmas károk keletkeztek az elmúlt időszakban.
De mondok egy ennél súlyosabb példát: Tajvanon augusztus 15-én két nap alatt 2500 milliméter csapadék hullott le, 2500 milliméter! Tehát felborult tulajdonképpen a vízháztartás, és ebből adódóan nem 30-40 évente, hanem évente kell számolni olyan záporokkal, adott esetben olyan hirtelen lezúduló mennyiségre, amit mindenképpen szabályozni kell, és el is kell vezetni. Fogalmazzunk úgy, hogy kormányozni kell valahogyan, és el is kell vezetni.
Valóban különbséget kell tenni a rendes tározóknál telepített növényeknél, és különbséget kell tenni az olyan helyeken, amit a professzor úr is mondott, ahol tényleg egy pillanat alatt el kell vezetni a hatalmas mennyiséget, de egyébként azt is jó lenne megfogni valahol, mert akárhogyan is nézzük, a globális felmelegedésből adódóan a Duna-Tisza köze tökéletesen ki fog száradni.
Mondok egy másik példát. Tibetben vonulnak vissza a gleccserek, tulajdonképpen síkságok, vagyis fennsíkok száradnak ki, és sorra megszűnnek a víztározók. Tehát elsődlegesen erre kellene figyelemmel lenni, és úgy készülni, hogy bizonyos területeken valóban csak olyan növényi kultúrát szabad termeszteni, amely valóban annak a célnak és annak a feladatnak is tulajdonképpen maximálisan eleget tesz.
Nem tudom, miért nem lehet ebből engedni, hogyha egyszer a javaslat önmagában tényleg jó, és nem kell utána esetleg 30 százalékos felárat kifizetni, mert az lenne az ésszerű, hogy lehetőleg minél kisebb (Az elnök a csengő megkocogtatásával a hozzászólási időkeret leteltét jelzi.) és kevesebb költséggel lehessen ezt megvalósítani.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem