DR. ÁNGYÁN JÓZSEF

Teljes szövegű keresés

DR. ÁNGYÁN JÓZSEF
DR. ÁNGYÁN JÓZSEF (Fidesz): Egy javaslatot szeretnék - ahogy Katona képviselő úr jelezte - tenni arra vonatkozóan, hogy milyen módon lehet további lehetőséget kínálni a gazdáknak. Egyetértek azzal, hogy emelni kell az aranykoronánkénti kifizetési összeget, továbbá kapják meg a területalapú támogatást; ezen nincs vita közöttünk. Tehát ugyanazt a támogatást kapja, mint bárhol máshol az országban.
Annak idején az volt a terv, hogy a nemzeti vidékfejlesztési tervben az agrár-környezetgazdálkodási intézkedések zonális programjai közé bekerülnek ezek a területek mint speciális vízbázisvédelmi területek. A zonális programba bekerülvén normatív ötéves állami szerződés alapján rendszeres kifizetést is kaphatnak még, ha előkészítjük ezeket a tározó területeket az AKG-ra. Az ÉTT-rendszerbe illeszthetők lennének ezek a területek.
Továbbá változatlanul fennáll a lehetőség, hogy ha valaki nem akar az ártéren belül egy ilyen bizonytalan helyzetben gazdálkodni, az állam vagy megvásárolja tőle a földet - kisajátítja vagy piaci áron megvásárolja; egyébként a 9. § (3) bekezdése erről szól, tehát a törvény maga mondja, hogy ilyen lehetőség van, ha valaki nem akar ezzel az egész tortúrával foglalkozni -, vagy meg lehet nézni a földcsere lehetőségét a Nemzeti Földalapból. Ez mind-mind olyan lehetőség, ami a gazdálkodás és a vízügy közti konfliktust meg tudja oldani. Csak ezzel kéne foglalkozni, és nem az a megoldás erre, higgyétek el, hogy megszüntetjük a vízbázisvédelmi szempontból szükséges területeken az összes korlátozást, és csináljon mindenki, amit akar, mert ezek után gyakorlatilag ez van, és oda telepítünk vízérzékeny kultúrákat - tudván hogy elárasztjuk -, ahol víz fog érkezni, majd utána kárpótoljuk az ebből származó károkért a gazdát. Ez nem jó megoldás. Sokkal jobbak azok a javaslatok, amik itt kínálkoznak ennek a helyzetnek a megoldására.
Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem