CZOMBA SÁNDOR

Teljes szövegű keresés

CZOMBA SÁNDOR
CZOMBA SÁNDOR (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! A beregi térség országgyűlési képviselőjeként nem nagyon kell magyarázni azt, hogy miért fontos számunkra, különösen a beregi emberek vagy a szatmári emberek számára a vésztározó megépítése. Tehát az a törvény, ami előttünk van, rettenetesen fontos, hogy úgy lépjünk túl, hogy ezek a tározók meg legyenek építve.
Ami az alapvető problémát jelenti, hogy az előző évek tapasztalata egyértelműen bizonyítja, hogy ez az ott élő emberek akarata ellenére nem megy. 2004 óta tervezik a Szamos-Kraszna közi tározót, a beregi tározó nemrégen van terv alá véve, de teljesen világos, ha nem egyértelmű azon emberek számára, akik ott gazdálkodnak, ott szeretnének élni, és továbbra is gazdálkodni, akkor gyakorlatilag nem fogunk eredményt elérni.
Halljuk azt, többen jelzik, hogy ennyi áldozatot igazán meghozhatnak az ott élő emberek. Én meg azt mondom, mi azt mondjuk, hogy elvárható, hogy azok az emberek legalább rosszabbul ne járjanak, mint ahogyan most vannak. A leghátrányosabb helyzetű, a legszegényebb emberek élnek a Tisza mentén ezekben a térségekben. Tehát azt ne várják el, hogy ha valaki dolgozni akar, termelni akar - csak Szamosszegen 180 erőgép van, 180 erőgép, ez körülbelül ennyi család, amelyik szeretne termeléssel foglalkozni -, nem lehet ezeket az embereket ellehetetleníteni!
Konkrétan itt a javaslatban a támogatásoknál, illetve a kártérítésnél aranykoronánként 6 ezer forint volt megjelölve, ez 2004 óta 6 ezer forint, most a javaslat 8 ezer forintra, tehát 2 ezer forinttal kívánja emelni, illetve azt mondja, majd a KSH adatai alapján évente növeli. Mi kapcsolódó módosító indítványként azt szeretnénk támogatni, hogy ne 8 ezer forint, hanem 10 ezer forint legyen ez az összeg. Még ez is nagyon kevés! Gondolják végig: a Beregben 8-10-12 aranykoronás földek vannak, a szatmári részen már 20-22-24 aranykoronások is, de néhány kilométerre onnan, ahol ez a gazda dolgozni akar, ott, a 12 koronás földön az autópálya-építésnél 1 millió 200 ezer forintot fizetnek egy hektárért, itt pedig a jó minőségű földért 350-400 ezer forintot kínálnak! És akkor csodálkoznak azon, hogy a gazdák fel vannak háborodva, és azt mondják, hogy nem adjuk a földünket! Mert szó szerint nagyon sok esetben ez hangzik el.
A másik, ami nagyon fontos dolog, az itteni önkormányzatok témája. Tudják, mi a helyzet? Sehol nincs megoldva a szennyvízkezelés, képviselőtársaim! Indul éjszaka a búvárszivattyú, és tolják ki a szennyvizet! Addig, ameddig ez a helyzet, lehet ott gyönyörűséges a tározó, minden csodálatos lehet, de a környezetben érdemben változás nem lesz.
(20.50)
Tehát jogos elvárás és jogos igénye adott esetben azoknak az önkormányzatoknak, amelyeknek a tározó a területét érinti, hogy a szennyvízberuházást, a szennyvízproblémát, a szennyvízkezelést párhuzamosan ezzel a beruházással oldják meg, mert amíg csak ilyen felszínes dolgokat kezelünk, nem lesz érdemi előrelépés.
Csak jelezném, hogy óriási probléma az osztatlan közös kérdése. Ezek már azok a dolgok, amelyekben a hétköznapokban próbálunk ötről a hatra jutni. Amíg az osztatlan közös nincs rendezve, addig nagyon sok esetben gyakorlatilag helyben járás lesz. Korábban sem a törvénnyel volt baj, a Vtt. első fázisával, hanem a végrehajtással, képviselőtársaim. 2007. december 31-éig hat tározónak kellett volna megépülni. Nem épültek meg, ezért kellett a Vtt.-t azóta újra átgondolni. Most megint ott tartunk, hogy van egy elképzelés, amiben vannak jó elemek, amik kezelhetők és használhatók, de amíg valódi források és valódi lehetőségek nincsenek mögé téve, addig nem lehet érdemben haladni.
S még egy gondolatot engedjenek meg, képviselőtársaim. Érthető, amikor azt mondják a törvénytervezetben, hogy közmunkával, a közmunka segítségével próbáljuk ne csak a nagyvízi medret, hanem a tározó területét és a... - nem ragozom, akik itt ülnek, tudják. Arra szeretném felhívni a figyelmet - természetesen értve azt, hogy mi a cél ezzel -, hogy ott van egy “kell” szó. Mi van akkor, ha nincs pályázat, nincs lehetőség közmunkaprogramra, vagy történetesen egy szennyvízberuházást a kivitelező adott esetben nem közmunkásokkal szeretne megoldani? Én egy kicsit erősnek tartom ott a “kell” szót, ott lehetőséget kell biztosítani arra, hogy akkor vonjunk be embereket, amikor ennek a lehetősége adva van.
Köszönöm szépen a szót.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem