VARGA MIHÁLY

Teljes szövegű keresés

VARGA MIHÁLY
VARGA MIHÁLY (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszterelnök Úr! Tisztelt Miniszter Úr! Azzal szeretném kezdeni, hogy egy nagy jelentőségű ügyben született bírósági döntés - most már jogerősen - az elmúlt héten. Immár jogerősen is közérdekű adatnak minősül, ezért a Központi Statisztikai Hivatalnak - kérésre - ki kell adnia az adatvédelmi törvény alapján a túlzotthiány-eljárással kapcsolatos magyar jelentésnek már azt a változatát is, amelyet az uniós statisztikai hivatalhoz, az Eurostathoz elküldött, nem pedig csak az Eurostat észrevételei alapján véglegesített változatot; ez volt a bíróság döntése.
Egy három évvel ezelőtti ügyről van szó, emlékezzünk jól: a túlzottdeficit-eljárás során beadott magyar pénzügyminisztériumi anyagot kellett volna egy újságírónak átadni, de az újságíró ezt nem kapta meg, és egy hároméves bírósági procedúrába került, amíg Langmár Ferencnek igazat adott a bíróság, és kimondta azt a tételt, hogy igen, joga van egy újságírónak és az újságírón keresztül a szélesebb nyilvánosságnak is megismerni ezeket a költségvetési adatokat.
Mindezt azért mondom el, mert megint választási időszak közeleg, és emlékezhetünk rá, hogy a trükkök egy bizonyos része ahhoz kapcsolódott 2006-ban is, hogy különböző adatokat nem kaptunk meg időben vagy éppen eltitkoltak előttünk. Voltak ennek olyan részei, amelyekre később derült fény - lásd áfavisszatartás Draskovics miniszter idején -, de volt olyan része is, ami Veres Jánoshoz kötődik, nevezetesen, amikor leállította a Pénzügyminisztériumban az adatszolgáltatást, azaz átállította a minisztériumot negyedévente készülő beszámolók készítésére, a prognóziskészítés pedig teljesen eltűnt.
Azt szeretném tehát megkérdezni, hogy mire számítsunk a bírósági döntés után, lesz-e módunk és lehetőségünk, hogy a magyar költségvetés tényleges helyzetével tisztába kerüljünk mind 2009-re, mind pedig előre, 2010-re vonatkozóan. Köszönöm szépen a szót. (Taps a Fidesz padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem