BAJNAI GORDON

Teljes szövegű keresés

BAJNAI GORDON
BAJNAI GORDON miniszterelnök: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! A válaszom röviden és egyszerűen: igen. Minden esetben a kormány álláspontja az, hogy a bírósági ítéleteket be kell tartani, ezért visszamenőleg is szükség van arra, hogy amennyiben a bíróság így döntött és ez jogerős, akkor meg kell tennie a Statisztikai Hivatalnak azt, amire a bíróság kötelezte.
De ha a bíróság nem kötelezte volna, akkor is ragaszkodnék ahhoz - éppen a hét végén mondtam el az MSZP kongresszusán a beszédemben is -, hogy mindenképpen módot szeretnék arra teremteni, hogy ezt a mostanában kialakult, szerintem méltatlan vitát még a választási kampány közepette is rendezzük. Szeretnék módot teremteni arra, hogy valamennyi demokratikus párt miniszterelnök-jelöltje vagy az általa kijelölt magas rangú szakértő megismerkedhessen a kampány közepén is a magyar gazdaság aktuális állapotával, helyzetével, azokkal a számokkal, amelyekből a kormány dolgozik.
A magyar gazdaság számait mostanában rendszeresen ellenőrzik, auditálják külső szemek. Van belföldi külső szem - ilyen például a Költségvetési Tanács vagy a Magyar Nemzeti Bank. Éppen azért hoztuk létre a válság kitörésekor, még az előző kormány idején a Költségvetési Tanácsot, hogy legyen olyan jogintézmény, amely a kormánytól függetlenül, a parlamentnek alárendelve képes független véleményt mondani a számokról.
De az adott helyzetünkben bizonyos szempontból jó is - és ebben a vitában is segít -, hogy vannak olyan külső, nemzetközi szereplők, amelyek szakértelme - azt gondolom - megkérdőjelezhetetlen, és akik minden bizonnyal nem érdekeltek abban, hogy bármilyen eredmény is kialakuljon a magyar választásokon, csak abban érdekeltek, hogy Magyarország világos képet sugalljon a nemzetközi pénzpiacoknak a saját helyzetéről. Ilyen a Nemzetközi Valutaalap, ilyen az Európai Bizottság. Ők is ellenőrzik a magyar számokat.
Így hát ugyanúgy, ahogy nekik, úgy önöknek, ellenzéknek vagy kormánypártnak rendelkezésükre fog állni; a választási kampány során rendszeresen a kormány, a Pénzügyminisztérium betekintést biztosít valamennyi számba, már csak azért is, hogy később ne hivatkozhasson senki arra, hogy nem tudta, milyen a helyzet.
Köszönöm szépen. (Taps az MSZP padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem