PETTKÓ ANDRÁS

Teljes szövegű keresés

PETTKÓ ANDRÁS
PETTKÓ ANDRÁS (MDF): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A Magyar Demokrata Fórum képviselőjeként a benyújtott törvényjavaslat IV/C. fejezethez szeretnék hozzászólni, ez pedig a pártokkal együttműködő ifjúsági társadalmi szervezet kérdésköre.
Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Úgy látom, hogy ez a szabályozás, ami a 9. § 1. pontjától a 6. pontjáig terjed, elég kevésre sikeredett, és az én felfogásomtól elég messze áll a benyújtott javaslat.
Tisztelt Képviselőtársaim! Ha visszapörgetjük a történelem kerekét, akkor az 1989. évi II. törvény, amely 1989. január 24-én lett kihirdetve, rendelkezik arról, hogy Magyarországon hogyan lehet társadalmi szervezetet létrehozni. És ha visszapörgetjük még a történelem kerekét, akkor mindannyian tudjuk, hogy a Fidesz például egy politikai ifjúsági szervezetként alakult meg, vagy ha visszapörgetjük a történelem kerekét, akkor a KDNP jelenlegi ifjúsági szervezete például politikai pártként alakult meg ugyanezen törvény alapján, és felvette az egymillió forintos támogatást 1989-ben, az a szervezet, amely ma a KDNP ifjúsági szervezete. Vagy ha megnézzük például az Ifjúsági Demokrata Fórumot, ez volt az első, valójában politikai párt ifjúsági szervezeteként megalakult formáció, hiszen mind az IDF akkori, 1989-ben, Mártélyon megalapított alapszabálya, mind a Magyar Demokrata Fórum alapszabálya kinyilatkoztatta, hogy a párt ifjúsági szervezete kíván lenni, és a párt is kinyilatkoztatta, hogy elfogadja ifjúsági szervezetének az Ifjúsági Demokrata Fórumot.
Azt gondolom, a benyújtott javaslat nem oldja meg azt a kérdést, hogy vajon Magyarországon mi számít politikai ifjúsági szervezetnek. Tudom, hogy a benyújtott javaslat készítői tulajdonképpen sajnos, de nem gondoltak azokra a politikai ifjúsági szervezetekre, amelyek képviseletében ma itt a parlamenti patkóban nem ül párt. Azt gondolom, olyan is létezhet, hogy van egy politikai ifjúsági szervezet, és mondjuk, ahhoz nem tartozik politikai párt. Tehát magam számos ilyet is ismerek, és azt természetes dolognak tartom, hogy a támogatás mértéke annak a függvényében változik, hogy mondjuk, valaki egy politikai párt ifjúsági szervezete vagy egy nem parlamenti párt ifjúsági szervezete. Ettől függetlenül azt gondolom, olyan rendszert kellene létrehozni mindenféleképpen, amely azokat a politikai ifjúsági szervezeteket is tudja támogatni, amelyek képviselői nem ülnek bent a parlamenti patkóban, és ahogy mondtam már, vannak olyan politikai ifjúsági szervezetek, amelyekhez nem tartoznak politikai pártok.
Ehhez - azt gondolom - első lépésként az egyesülési törvényben - amikor van Magyarországon tíz ember, mondjuk, bemegy a bíróságra, és meg akar alapítani egy egyesületet, akkor be kell jelölni abba a bizonyos kockába, hogy környezetvédelmi vagy milyen szervezetet kívánnak létrehozni -, egy olyan kockát kellene létrehozni, hogy “politikai ifjúsági szervezet”, és a politikai ifjúsági szervezet tartozzon a politikai ifjúsági szervezet kategóriájába. Ha ezt meg tudnánk teremteni egy apró módosítással, akkor jelentős lépést tennénk ennek a kérdésnek a tisztázása érdekében.
Köszönöm a megtisztelő figyelmüket. (Taps az MDF padsoraiból.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem