GUSZTOS PÉTER

Teljes szövegű keresés

GUSZTOS PÉTER
GUSZTOS PÉTER (SZDSZ): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Miniszter Asszony! Képviselőtársaim! Fontos, hogy tárgyilagos, higgadt, a kérdés valamennyi tudományos tényét, a szakirodalmat, a statisztikákat figyelembe vevő, és még egyszer hangsúlyoznám, higgadt vita folyjon az otthonszülés kérdésköréről. Fontos lenne, hogy ez a vita kitérjen arra is, hogy milyen problémák vannak a kórházi szüléssel. Nem szeretném ezt most itt részletezni, de tudjuk, hogy sokan felvetik, hogy vajon indokolt-e a császármetszéses szülések kiemelkedően magas aránya Magyarországon, vagy magyarázható-e az, hogy különösebb orvosi indikáció nélkül, mesterségesen megindított szülések sokasága van, aminek az az eredménye, hogy szombaton, vasárnap, ünnepnapokon jóval kevesebben szülnek, mint az átlagos hétköznapokon a magyar kórházakban.
Fontos tehát, hogy egy körültekintő vita folyjon ezekről a kérdésekről, és magam örülök neki, hogy ez a vita kibontakozóban van ma Magyarországon. Természetesen az nagyon szomorú tény, hogy ehhez rettenetes tragédiák kellettek, de a jövőben a szabályozás megfelelő kialakításában csak az segít a politikának, ha értelmes, higgadt párbeszédet képes folytatni erről a kérdésről. Ennek a vitának máris vannak fontos eredményei, például ilyen az, hogy megszervezik magukat azok a szülők, akik nem egy esetben nagycsaládos életmódot választva 3-4-5 gyermeket szültek már otthon, és el tudják mondani a többieknek, hogy miért is teszik ezt, miért is választották ezt. Fontos az, hogy a szakma is szerveződik többféle értelemben, például alakult “Orvosok a szabad és biztonságos szülésért” névvel is szervezet, ahol szülész főorvos, gyermekgyógyász, általános orvos, sokféle orvos fogott össze, bioetikus orvos is, és elmondják a saját véleményüket.
Az ő nyilatkozatukból szeretnék idézni: “A nemzetközi szakirodalmi adatok bizonyítják, hogy a tervezett otthonszülés ugyanolyan biztonságos, mint a kórházi szülés, amennyiben a várandósság alacsony kockázatú. Az egyetlen lényeges különbség a két hely között az, hogy a kórházban a műszeres beavatkozások és a szövődmények gyakorisága statisztikailag jelentősen nagyobb. Tudjuk tehát azt is - mondják ők -, hogy az otthonszülés során kialakult szövődmények kórházi körülmények között is előfordulnak, mégpedig nagyobb gyakorisággal, mint otthoni körülmények között. A szövődmények nyilvánosság előtti kitárgyalása azt a téves benyomást alakítja ki, mintha az otthonszülés során ezek gyakrabban fordulnának elő, pedig ennek az ellenkezője igaz.”
(8.40)
Utalnak például a szülés helyének és körülményeinek hosszabb távú hatásaira is, felidézik, hogy az otthoni körülmények között született gyermekeket édesanyjuk nagyobb valószínűséggel és tovább tudja szoptatni, mint azon társaikat, akik kórházi körülmények között születtek. Azt pedig, ugye tudjuk, hogy az anyatejes táplálásnak az élettartamra, az életkilátásokra, a gyermek egészségére, például az allergiás betegségek kialakulásának valószínűségére nagyon fontos hatása, következménye van. Azt mondják ők, hogy a szülés optimális helyének, környezetének megválasztása mindenkinek alapvető joga. Ez a jog csak akkor korlátozható, ha a szülés, megszületés helyszíne a szülő nő, illetőleg a megszülető gyermek életét, egészségét, az ésszerűen vállalt kockázatokat meghaladóan, bizonyítottan és jelentős mértékben veszélyezteti.
Nagyon fontos, hogy a tárca is elkezdett gondolkodni ezen a szabályozáson. Mi, liberálisok azt gondoljuk, hogy ennek a szabályozásnak alapvetően két elvet kell tiszteletben tartania, egyrészt az egyéni önrendelkezés alapvető és elidegeníthetetlen emberi jogát, másrészt pedig a biztonságos megszületéshez való jogot, hogyha szabad így fogalmazni. Nagyon fontos eredménye a most meginduló vitának az is, hogyha jól értjük, hogy a tárcának kifejezett szándéka az, hogy a magyar bábaképzés továbbfejlődjön, megfelelő protokollja alakuljon ki ennek, hiszen tudjuk, hogy ez is nagyon-nagyon fontos.
Szeretném azt elmondani, hogy természetesen itt nemcsak egy orvosi kérdésről van szó, hiszen az otthonszülés nem egyszerűen a szülés helyének szabad megválasztását jelenti, hanem azt is jelenti, hogy a szülő nő szabadon határozza meg a szülés lefolyását, amelyben a jelenlévők segítik és kísérik őt. Tudjuk azt is, hogy a szülés ott a legbiztonságosabb, ahol a szülő nő a leginkább biztonságban érzi magát. Bizonnyal nem véletlen, hogy a magyar kórházakban is komoly törekvés alakul ki arra, alakult ki, és ez egy tendencia, hogy a kórházi körülmények között lefolytatott szüléseknek is minél nagyobb aránya emlékeztessen körülményeiben az otthonszülésre.
Mi, liberálisok szeretnénk tehát egy olyan szabályozást, amely egyrészt az egyéni önrendelkezés jogát tiszteletben tartja, másrészt biztosítja a biztonságos megszületéshez való jogot, és a lehető legtöbb megszületendő gyermeknek teremt arra lehetőséget, hogy a lehető legnagyobb nyugalomban és harmóniában jöjjenek erre a világra.
Köszönöm szépen megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypárti oldalon.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem